Direct naar artikelinhoud

Belgiës rijkste man Albert Frère speurt naar gas in Wallonië

Miljardair Albert Frère stoft zijn plannen af om gas op te halen uit de verlaten steenkoolmijnen in Wallonië. Experten nemen het idee ernstig, want de financier weet alles van energie, Charleroi én geld verdienen.

De onverslijtbare Waalse financier Albert Frère gaat op zoek naar gas in de oude Henegouwse steenkoolmijnen. Hij heeft zijn zinnen gezet op het methaangas dat zich in niet-ontgonnen mijnschachten heeft opgestapeld. Dat schrijft zakenkrant L'Echo.

Frère, inmiddels 87, herlanceert een exploitatieproject in 2008, dat toen om financiële redenen stopgezet werd. Adviseurs van Transcor Astra, een filiaal van zijn holding NPM, hebben een ontmoeting gehad met Waalse ambtenaren om de administratieve procedure op gang te trekken en twee vergunningen te vragen. Transcor Astra is een specialist is in de winning van mijngas. Het eerste project situeert zich in de oude steenkoolmijnen ten zuiden van Charleroi. De andere vergunning gaat over de voormalige opslagplaatsen van gasnetbeheerder Fluxys in Péronnes en Anderlues.

Oude steenkoollagen

De Frère-luitenanten kijken vooral naar de regio nabij de zogenaamde 'breuklijn van het zuiden', in de regio Charleroi. Studies wijzen uit dat de oude steenkoollagen erg rijk zijn aan methaan, dat gebruikt kan worden om elektriciteit op te wekken. Er zit mogelijk 50 miljoen kubieke meter methaangas per vierkante kilometer onder de grond.

Volgens energie-expert Stijn Decock, hoofdeconoom van werkgeversorganisatie Voka, zijn de projecten die Frère bestudeert vergelijkbaar met wat reconversiemaatschappij LRM en het Australische Dart Energy in Limburg ook aan het bekijken zijn. "Het gaat in beide gevallen om het halen van het overgebleven methaangas uit de koolputten. Als Frère het bekijkt, wijst dat erop dat de kans reëel is dat de ontginning met de huidige gasprijzen commercieel haalbaar is", zegt hij.

Bij Transcor Astra wordt beklemtoond dat de mogelijke gasexploitatie niets te maken heeft met die andere energiehype, de winning van schaliegas.

Volgens Stijn Decock is de interesse voor zowel schalie- als methaangas evenwel niet toevallig. Gas is de properste van alle fossiele brandstoffen, maar de makkelijk ontginbare of conventionele bronnen bereiken stilaan hun grenzen.

Risico's

Decock: "De ontginning van schaliegas in de VS heeft de gas- en elektriciteitsprijzen daar fors doen dalen. Dat creëert een concurrentieel nadeel voor Europa, en vooral zijn zware en chemische industrie. Nu zit het conventionele gas bij ons op zijn piek. Je ziet bijvoorbeeld dat de Britse gasproductie daalt. De recente aardbevingen in de gasgebieden in Groningen maken duidelijk dat ook de Nederlandse gasproductie aan haar limieten zit. Vandaar dat men op zoek gaat naar niet-conventioneel gas, zoals schalie- en methaangas."

De ontginning van methaangas, een schadelijk broeikasgas, wordt door milieu-organisaties vervuilend genoemd voor land, water en lucht. Decock: "Het klopt dat methaangas een zwaar broeikasgas is dat best niet ontsnapt of in het grondwater terecht komt. Maar de ontginning is niet schadelijk als je het goed doet. Als je dat met de juiste technologie doet, zijn de risico's vergelijkbaar met de ontginning van aardgas. Het is dus vooral een technologische kwestie."