Direct naar artikelinhoud

'Nu ik weer rook, bestaat mijn ontbijt meestal uit drie koffies en één sigaret'

Met ontbijtkoeken moet je niet afkomen. Occasioneel een pistolet kan wel, bij voorkeur met preparé met échte stukjes. Stand-upper Bart Vanneste (46) is meer van het rauwe type.

Bzzt, zegt de deur van het herenhuis waar Bart Vanneste de benedenverdieping inpalmt. Net als de meeste West-Vlaamse stand-upcomedians woont ook het alter ego van Freddy De Vadder in Gent, in een straat die hij deelt met Oost-Europese inwijkelingen. Zijn ogen vallen op de ontbijtkoeken die ik mee heb. "Dat eet ik niet. Ik eet het liefst simpele dingen: pistolets met hesp, kaas of preparé."

Op een zaterdag is zijn ontbijt meer een brunch. "Sowieso eet ik 's morgens niet veel, anders word ik moe. Nu ik weer rook, bestaat mijn ontbijt meestal uit drie koffies en één sigaret. Als ik de kans heb, neem ik er wel de tijd voor. Kijk, ik heb zelfs twee weekendkranten gekocht om in te bladeren."

Bart hoest, hij is een beetje ziek. Over een week moet hij topfit zijn, want dan begint zijn nieuwe show Freddy on Ice. Hij legt wat gekookte ham op een stuk Frans brood en strooit er augurkjes over. Zijn charcuterie komt van slagerij Sint-Antonius in de Sleepstraat. In de preparé kun je de stukjes vlees nog zien. "Preparé uit de supermarkt moet ik niet hebben", vertelt hij al kauwend. "Ben ik kieskeurig? Ja, eigenlijk wel."

Hij zet zijn espressomachine in gang. "Goede koffie is belangrijk", stelt hij. Tegen vriendin Zoe merkt hij op: "Die bonen van de Lidl zijn goed, beter dan die van de Colruyt." Door de hoge ramen valt de zon naar binnen. Prettig weer voor een wandelingetje straks? Hij schudt het hoofd. "Ik ga in mijn zetel naar Engels voetbal kijken. Op zaterdag treed ik meestal op, dan moet ik mijn energie bewaren." Hij slentert naar de aanpalende woonkamer en zet zijn tv aan. Bart Vanneste heeft weinig woorden nodig om duidelijk te maken dat het ontbijt voorbij is.