Direct naar artikelinhoud

Lotto halfuur in quarantaine

André Greipel was gisteren geen partij voor Fernando Gaviria in de Giro. De Duitse sprintbom bolde als achtste over de streep. Na de rit volgde in de teambus een extra lange nabespreking. De gordijntjes én de deuren bleven liefst 28 minuten dicht.

Vreemd tafereel aan de bus van Lotto-Soudal in Reggio Emilia. Alle renners kregen opdracht in de bus te blijven. Ploegleiders Frederik Willems en Bart Leysen stapten uit hun volgwagens en ook zij stapten onmiddellijk de teambus op, waarna de deuren onherroepelijk werden gesloten.

Wat volgde was wachten. Stuk voor stuk zagen we de teambussen van de parking afrijden richting hotel. Tot die van Lotto-Soudal uiteindelijk alleen achterbleef. Tot 28 minuten later eindelijk weer een teken van leven kwam. Renners kregen we niet meer te zien. Bart Leysen kwam wel nog even naar buiten om wat uitleg te verschaffen.

"Dat dit een ongezien lange debriefing was? Soms is dat eens nodig, hé", begon Leysen. Na de eerste Giro-rit op Sardinië was de Kempenaar vrij hard voor zijn renners. Dat ze ballen aan hun lijf misten om vooraan te blijven, klonk het toen. De anders zo minzame Leysen schrok een dag later zelf van zijn uitspraak. Dus wikte en woog hij gisteren iets meer zijn woorden.

"In de finale is heel wat fout gelopen. Iedereen voelde zich goed in de koers. Maar dat dat geen garantie op succes is, blijkt vandaag. Daarom hebben we met zijn allen de laatste 6 kilometer herbekeken. Integraal. En iedereen heeft zijn zegje mogen doen. Ja, ook André."

Verwarring

Greipel was bijzonder ontgoocheld. Niet alleen in zijn teammaats, maar ook in zichzelf. "Niemand is persoonlijk met de vinger gewezen", gaat Leysen voort. "Maar we hebben allemaal gezien dat het in de laatste 2 kilometer fout is gegaan. Dan gaat het inderdaad over Adam Hansen, Moreno Hofland en Jasper De Buyst. Elk heeft zijn specifieke taak. Als je die te vroeg uitvoert, zorgt dat voor verwarring. Soms kun je dat nog rechtzetten. Maar als er twee zijn die hun taak niet exact uitvoeren zoals gevraagd, dan loopt het helemaal in het honderd. En dat is wat vandaag gebeurd is."

Dus wilden Leysen en Willems de koe bij de hoorns vatten en de zaken in besloten kring zo snel mogelijk uitpraten. "Nu dit gebeurd is, kunnen we focussen op morgen."

Deze namiddag krijgen de sprinters immers een allerlaatste kans, voor het de beurt is aan de klassementsrenners. Benieuwd of Greipel in Tortona wel perfect wordt afgezet en hij het kan afmaken. Feit is dat ze bij Lotto nu eenmaal geen Richeze hebben. Die is goud waard voor Gaviria, zoals Roelandts dat is voor Greipel. Alleen is Roelandts er in de Giro niet bij.