Direct naar artikelinhoud

VS eisen van EU dat Londen financieel hart blijft

De VS willen dat Londen het financiële centrum van Europa blijft, ook na de brexit. Ze dreigen de EU met sancties als Brussel financiële instellingen in Londen dwingt belangrijke activiteiten naar het vasteland te verplaatsen.

De voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder CFTC, Chris Giancarlo, heeft gezegd dat de Verenigde Staten 'tegenmaatregelen' zullen nemen als de EU in de brexitonderhandelingen eist dat de zogenaamde 'clearing' van financiële transacties die in euro's worden afgerekend, voortaan in het eurogebied moeten plaatsvinden.

Clearinghuizen zijn de bemiddelaars van de financiële markten. Ze zorgen ervoor dat kopers en verkopers van effecten (aandelen, obligaties) en derivaten (opties, futures, warrants) erop kunnen vertrouwen dat de tegenpartij in de transactie zijn verplichtingen nakomt. Een clearinghuis is dus ook een soort verzekeraar. Voor die dienstverlening vraagt het een flinke commissie. Clearing is een van de meest winstgevende activiteiten in de financiële wereld.

850 miljard per dag

Londen dankt zijn positie als mondiaal financieel centrum mede aan het feit dat 's werelds grootste clearinghuizen daar gevestigd zijn. Een gedwongen verhuizing naar het eurogebied kan de City 83.000 banen kosten, becijferde consultancyclub EY in 2016. Amsterdam, Parijs en Frankfurt strijden om de financiële instellingen die als gevolg van de brexit Londen verlaten.

Driekwart van de rentederivaten gedenomineerd in euro's worden nu afgehandeld door clearinghuizen in Londen. Dagelijks gaat daar een bedrag van 850 miljard euro in om. Als een clearinghuis in de problemen komt, kunnen de gevolgen groot zijn. De Europese Centrale Bank wil daarom dat clearinghuizen die handelen in eurocontracten in het eigen toezichtsgebied zijn gevestigd. Dat betekent dus verhuizen, als Londen straks niet meer in de EU ligt.

Maar de VS zijn bang voor een versnippering van de financiële markten, wanneer elk land of muntunie zijn eigen clearing gaat regelen.