Direct naar artikelinhoud

Slongs Dievanongs, de nieuwe hiphopheldin van Antwerpen

Elke vrijdag rapt ze op StuBru een weekoverzicht door de speakers, en haar eerste single 'Lacht nor mij' werd op YouTube al meer dan 20.000 keer bekeken. Slongs Dievanongs wordt misschien wel de nieuwe rapster aan het Antwerpse firmament.

Met 35 lentes is Charissa Parassiadis een laatbloeier in de Vlaamse muziekscene. Nochtans komt haar alter ego Slongs Dievanongs net op tijd meesurfen op de hiphopgolf die Vlaanderen overspoelt. Na nieuw werk van Safi en Spreej, Uberdope en Coely komt zij nu aanzetten met 'Lacht nor mij', een single waarmee ze vooral een positieve boodschap wil overbrengen. "Al van jongsaf ben ik heel optimistisch", vertelt Parassiadis. "Ik trek positieve lessen uit alles. Toen ik 14 was, zei ik al tegen iedereen dat ik geboren was voor het geluk."

Levenslessen op café

Na haar bewerking van Nicole en Hugo's 'Goeiemorgen' in Brahims programma In de mix timmert ze rustig aan een carrière. Momenteel gebeurt dat al rappend met Halve Neuro, de andere helft van haar Antwerpse hiphopcollectief, elke vrijdagochtend bij Siska Schoeters op StuBru. Maar het is vooral haar single die de aandacht opeist. "Het is overweldigend wat er met 'Lacht nor mij' aan het gebeuren is. Ik had nooit verwacht dat het zo in het hart van de mensen zou kruipen. En wat nog meer opvalt: ik heb nog niet met haters te maken gekregen. De reacties op YouTube zijn vooral positief. Soms wat commentaar op dat Antwerps maar over het algemeen valt het goed mee."

Wie het verleden van de Antwerpse met Griekse roots doorspit, valt twee dingen op. Parassiadis was onder andere cafébazin en gogodanseres in discotheken. "Daar heb ik enorm veel uit geleerd", klinkt het. "Neem nu mijn café. Ik heb altijd achter de toog gestaan, en daar krijg je levenslessen die je nergens anders krijgt. En vooral mensenkennis. Dat is een grote inspiratie voor mijn liedjesteksten."

Een achtergrond als gogodanseres laat ook wel sporen na. Maar blijkbaar vooral positieve, vervolgt Parassiadis. "Ik heb altijd met weinig kleren op een podium gestaan, voor een publiek van kritische mannen. Het resultaat: Slongs stapt op een podium en pakt iedereen in. Op die manier heb ik mijn podiumvrees overwonnen, waardoor ik nu zonder zenuwen voor een publiek kan optreden. Dat helpt ook in interviews, trouwens."

'Go with the flow'

Parassiadis is inderdaad enorm vlot in de omgang. Er glippen constant Engelse woorden in haar zinnen, als een bacterie die zich in naar binnen nestelde en er nu niet meer uit geraakt. Een beetje à la Astrid Bryan, maar dan wel de stoere, niet-irritante versie.

De Amerikaanse hiphopcultuur zit in Slongs ingebakken. Nochtans kiest ze er wel voor om te rappen in haar moedertaal. "In het Nederlands kan ik mij nog altijd het best uitdrukken. Als je in een taal wil rappen, moet je die volledig beheersen. Vooral als je woordspelletjes in je teksten wil steken. Daarom rap ik niet in het Engels, want ik ken daarvoor te weinig slang. Maar iemand als Coely bijvoorbeeld, die kan dat wel."

En haar toekomstplannen? "Halve Neuro wil tegen september een plaat uitbrengen. Maar voor mij is het nu voorlopig gewoon go with the flow. Ik ben dus nog niet aan een album bezig. Eerst nog wat genieten van het succes van 'Lacht nor mij'."

Op 24 mei staat Slongs Dievanongs in Petrol in Antwerpen, als voorprogramma van de Amerikaanse rapper KRS-One.