Direct naar artikelinhoud

'Staatssecretaris Maggie De Block viseert liever gezinnen dan gangsters'

'Kinderen zonder papieren worden van de schoolbanken geplukt en op het vliegtuig gezet, maar illegale gangsters blijven vrij rondlopen.' Dat verwijt Gents burgemeester Daniël Termont staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

Criminelen zonder papieren zijn kwaaie klanten. Doordat ze geen vaste verblijfplaats hebben, zijn ze moeilijk op te sporen. "Men slaagt er niet in om illegale misdadigers van straat te houden", stelt Daniël Termont (sp.a). "Die mensen liegen over hun nationaliteit, waardoor ze niet uitgeleverd kunnen worden. In negen van de tien gevallen laat de Dienst Vreemdelingenzaken ze weer lopen, zelfs als ze zware misdaden hebben gepleegd. Ik begrijp niet dat de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de Dienst Vreemdelingenzaken daar niets aan doet."

Daarmee richt Termont zich rechtstreeks tot Maggie De Block (Open Vld). "Kinderen zonder papieren worden van de schoolbanken geplukt en op het vliegtuig gezet, maar gangsters blijven vrij rondlopen. Dat aanvaard ik niet. Zoiets maakt mij kwaad."

Net als Patrick Janssens, aftredend burgemeester van Antwerpen, pleit Termont ervoor om illegale misdadigers vast te houden in een aparte instelling. "Illegale inbrekers zou men onmiddellijk moeten opsluiten in afwachting van hun uitwijzing. Als je ze laat lopen, plegen ze dezelfde dag nog een nieuwe inbraak. Het zijn altijd dezelfden achter de inbraakgolf die zo veel ellende veroorzaakt bij zeer veel mensen. Dat men daar niets aan doet, is onbegrijpelijk. Zo is het dweilen met de kraan open voor de politie", merkt Termont op. "Als ik staatssecretaris was, zou ik me focussen op de criminelen en niet op de zwakkeren. Maar gezinnen zijn nu eenmaal veel gemakkelijker om op te pakken en uit te wijzen."

De uitval van Termont komt er naar aanleiding van de opmerkelijke acties van het STROP-team, dat bestaat uit agenten die na hun reguliere diensturen de Gentse probleemwijken opkuisen. In een jaar tijd werden bij STROP-acties 979 mensen opgepakt. Het team nam ook 240 wapens en ruim 5 kilo drugs in beslag.

"De laatste twee jaar werden nogal wat feiten gepleegd door een kleine groep illegale veelplegers. Die mensen hebben vaak geen vast verblijf, waardoor ze moeilijk op te sporen zijn. Daarom zijn we actief gaan kijken wie er allemaal op straat loopt", legt Manuel Mugica-Gonzalez, woordvoerder van de Gentse politie, uit.

"Daders weten nooit wanneer we opdagen, zodat het lijkt alsof we er altijd zijn. Onze hoofdbedoeling is de daders met een onveiligheidsgevoel opzadelen, zodat ze in Gent voortdurend bang zijn om gepakt te worden", stelt commissaris Rico Descendre, die de STROP-acties coördineert. "Zoals in elke grootstad is er ook in Gent een vaste groep illegale veelplegers. Soms duurt het maanden voor we via de Dienst Vreemdelingenzaken kunnen achterhalen vanwaar die mensen zijn."

Staatssecretaris De Block wenste niet te reageren op de uithaal van Termont.