Direct naar artikelinhoud

Ghana's president Mills overleden

De president van Ghana, John Atta Mills, is dood. De 68-jarige leider van het West-Afrikaanse land zou maandag onwel zijn geworden. Hij werd met spoed opgenomen in het militair ziekenhuis in de hoofdstad Accra, waar hij gisteren overleed.

Ghana's vicepresident neemt Mills' taken over tot eind dit jaar, wanneer in het land verkiezingen zijn gepland. In tegenstelling tot in andere Afrikaanse landen, zoals recentelijk in Malawi, deed Ghana geen poging het plotse overlijden van zijn president geheim te houden. Van John Atta Mills was bekend dat hij onlangs in de VS werd behandeld voor keelkanker. Zijn dood zal Ghana's stabiele democratie waarschijnlijk niet in gevaar brengen. Voordat hij in 2009 werd verkozen tot president was Mills hoogleraar rechten en vicepresident (tussen 1997 en 2000). Hij hoopte voor een tweede termijn te worden verkozen, maar moest daarbij als kandidaat ernstig rekening houden met concurrentie binnen zijn eigen partij, de NDC.

De afgelopen twaalf jaar heeft Ghana bewezen dat het land in staat is zonder geweld de hoogste macht over te dragen aan een kandidaat van de oppositie. Die politieke stabiliteit draagt ook bij aan de economische ontwikkeling van het land, dat over cacao, goud en sinds kort ook over olie kan beschikken.