Direct naar artikelinhoud

Nederlands rusthuis hoopt op Belgische bejaarden

In Nederlandse rusthuizen komen steeds meer bedden bij. Een uitbater denkt alvast aan Belgische bejaarden om die weer te vullen. 'Waarom zou je nog jarenlang op een wachtlijst staan?'

Waarom zou je in België wachten op een plek in een rusthuis als uitbaters een paar kilometer verder, in Nederland, met overcapaciteit kampen? Bart Rutten, de directeur van woon-zorgcentrum Sterrebosch in Thorn, vlakbij het Limburgse Kessenich, hoopt door middel van advertenties ouderen de grens te laten oversteken. "Ik hoor dat sommige senioren voor het plaatselijke rusthuis soms jarenlang moeten wachten. Dat is jammer als je weet dat diezelfde mensen bij ons in het uiterste geval vijf maanden op de lijst staan", aldus Rutten.

Professor ouderengeneeskunde Jos Schols van de Universiteit Maastricht spreekt van een creatieve oplossing. In Nederland wil de overheid tegen 2017-2018 volgens hem nog maar 100.000 rusthuisbedden overhouden. Die bedden moeten vooral bedoeld zijn voor zwaar zorgbehoevenden. De rest moet thuis verzorgd worden. Schols: "Met de afbouw moet geld bespaard worden. Nederland telt, vergeleken met het Europese gemiddelde, veel meer 65-plussers in rusthuizen. Waar Nederland een institutionaliseringsgraad heeft van 7 procent, heeft Europa er een van maar 4 procent."

De besparingsoperatie betekent dat er steeds meer uitbaters met een overschot aan bedden zitten. "Sommigen voorzien die voor vluchtelingen of studenten, of ze bouwen ze om tot een appartementsgebouwen. Maar er zijn er ook die andere dingen proberen, zoals in Thorn."

Bij Schols' weten is er maar één rusthuis dat over de grens zijn diensten aanbiedt. "Het succes zal afhangen van de lokale nood. Ik geloof niet dat veel senioren ver van vertrouwde omgeving of familie hun laatste dag willen doorbrengen."

Ook in Vlaanderen verwachten ze zich niet aan een exodus. Klaartje Theunis, coördinator ouderenzorg bij Zorgnet Vlaanderen, haalt aan dat minister Jo Vandeurzen (CD&V) tegen 2018 meer dan 8.000 bijkomende woongelegenheden voorziet, bovenop de 76.500 bestaande."Ik vraag me af hoe groot de nood dan nog gaat zijn." Sowieso is niet duidelijk hoeveel het kost om in Nederland te verblijven. Bij Thorn kosten de kamers tussen 80 en 270 euro per dag. "Maar we weten niet precies voor welk bedrag het Riziv kan tussenkomen."

Bij Vandeurzen klinkt het dat de praktijk van Belgen die in Nederland gaan wonen, niet ingeburgerd is. De kostprijs ligt volgens hen net hoger in het buitenland. Uit hun gegevens blijkt ook dat de tendens in bepaalde grensgebieden omgekeerd is: Nederlanders worden net aangetrokken door de kwaliteit die bij ons geboden wordt.