Direct naar artikelinhoud

Club Brugge komt stilaan op toerental

Vijfde opeenvolgende competitiezege. Nu ook KV Mechelen weggeveegd, toch een ploeg met een stevige thuisreputatie en een goede trainer. Club Brugge heeft zijn winterbanden opgelegd en scheurt door de bochten. Coach Michel Preud'homme hoor je denken: 'Zie je wel?'

Een zere rug? Koud? Het was de negentigste minuut en Michel Preud'homme begon langs de lijn aan enkele gymnastiekoefeningen. Rondjes draaien met de heup en de rug uitstrekken. Het kan ook een uiting zijn geweest van ontspanning, dat hij simpelweg happy was. Club Brugge domineerde in Mechelen van begin tot eind en won 1-4, getekend Michel Preud'homme: Vossen blonk uit als diepe spits, Vanaken deed het elftal draaien en achterin speelde Denswil majestueus.

Laten we met die laatste beginnen. Tot voor kort twijfelde Club Brugge of het in januari een bijkomende linksvoetige centrale verdediger zou aantrekken. Maar net in deze periode lijkt Stefano Denswil zich te gaan ontwikkelen: rustig, sterk één tegen één, goed in het uitvoetballen en met een zelfzekerheid die nu veeleer charismatisch is dan lachwekkend. Denswil werd in Mechelen in blessuretijd uitgesloten, maar net voor hij de tunnel instapte, gaf Preud'homme hem een begripvolle, warme knuffel.

Vossen ontploft

Nog zo'n jongen aan wie getwijfeld wordt of hij genoeg passie heeft om de leer van Preud'homme te kunnen volgen, is Hans Vanaken. Zelfs binnen de club begon men het stilaan ambetant te vinden om steeds maar het woordje 'geduld' te moeten gebruiken bij kritische vragen van de pers - zonder daarbij het geloof in Vanaken op te zeggen, weliswaar.

Gistermiddag toonde Vanaken voor het eerst dit seizoen dat hij Club Brugge beter kan maken. Wat een tweede helft. De ballen opeisen, verstandig in de ruimtes lopen, doelpunten aanbrengen en zelf afwerken. Vanaken stond al die maanden boven het negativisme, hij bleef manmoedig de media te woord staan, werkte voort in stilte en plukt stilaan de vruchten.

Nu we erover nadenken: Jelle Vossen past in het rijtje van Denswil en Vanaken. Ideale schoonzoon, voldoende kwaliteiten, maar zonder vertrouwen ook een kwartje stunteligheid. In Mechelen haalde Vossen plots een bal in één tijd uit de lucht om die vanop dik 20 meter magnifiek in doel te rammen. Even later was de wedstrijd gespeeld nadat Vossen een assist van Izquierdo had afgerond.

"We stonden bij de rust 1-0 achter, maar wat kon ik mijn spelers vertellen?", glimlachte Preud'homme na afloop. "Ze deden alles goed: druk vooruit, opbouw, kansen afdwingen. Alleen moesten we scherper zijn voor doel."

Vijfenveertig minuten later had Jean-François Gillet viermaal mogen vissen.

Laat in vorm

Veel waarnemers zullen het moment waarop Club Brugge naar zijn beste niveau groeit rijkelijk laat vinden. Preud'homme haalt zijn schouders op: "Ik wist waarmee we bezig waren. Onze manier van werken, zowel conditioneel, voetbaltechnisch als tactisch, vergt tijd. Ik had me ongerust gemaakt indien ik met dezelfde spelers als vorig seizoen en met dezelfde voorbereiding toch geen vooruitgang zou hebben geboekt. Maar de voorbereiding was niet dezelfde en de spelers waren niet dezelfde."

Time is money, zegt de levenswijsheid. Evenwel niet in een competitieformule zoals we die in België kennen. Preud'homme hééft tijd, tot maart. "Intussen willen we aanklampen en groeien." In Mechelen was het veel meer dan aanklampen. "Ik vond dit een bijzonder autoritair Club Brugge", getuigde Malinwa-coach Aleksandar Jankovic.

Het was een stevig signaal van een club en een trainer die een groot doel voor ogen hebben.