Direct naar artikelinhoud

Hartpatiënt Noah verliest strijd dan toch

Hartpatiënt Noah De Schepper (4) is gistermiddag overleden. Hoewel zijn nieuwe hartje eindelijk klopte, werd een hersenbloeding de kleuter fataal. Zijn ouders blijven gebroken achter: 'We hopen dat zijn strijdlust een voorbeeld kan zijn voor anderen.'

Zijn donorhartje klopte eindelijk zelfstandig, maar toch heeft de 4-jarige Noah De Schepper het niet gehaald. Sinds de transplantatie begin augustus lag hij in coma in een ziekenhuis in het Duitse Giessen. "Vanmorgen (gisterochtend, red.) hebben de dokters zijn medicatie stopgezet", vertelt zijn vader. "Want er was geen hoop meer voor hem: zijn hersenen waren helemaal beschadigd door enkele bloedingen".

Samen met enkele familieleden konden de ouders nog afscheid nemen van Noah. "We hebben hem gewassen en mooi aangekleed, en zijn lievelingsmuziek opgezet. Noah is om 13 uur in onze armen gestorven. Alles verliep heel rustig. Hij is op zijn eigen manier kunnen gaan."

Gisteren zou Noah normaal gisteren van de hart-longmachine worden gehaald en nadien ook uit coma. "Maar de artsen hadden ons gewaarschuwd dat de bloedverdunners die hij kreeg heel risicovol waren. Het uitzetten van de machine was ook alles of niets: er was een risico dat het hart niet zou gaan kloppen. Dat deed het uiteindelijk wél, maar we verwijten de dokters niets. Ze hebben werkelijk alles gedaan wat ze konden."

Nadat Noah woensdagavond na de eerste operatie nog bijkomende bloedingen kreeg, stelden ze een noodoperatie voor. Vader Frank: "Maar zelfs al had hij dat overleefd, was hij een plant geweest. Dat wilden we hem niet aandoen. Hoe moeilijk dit ook is voor ons, we denken dat hij vrede heeft." Hoewel zijn ouders dat wilden, konden zijn organen na zijn overlijden niet afgestaan worden omdat ze te veel te lijden hadden gehad onder de medicatie.

Steun via Facebook

Op de Facebookpagina 'Noah's Ark' betuigden gisteren duizenden mensen hun medeleven, iets wat Noahs ouders enorm deugd doet.

"Want we zijn fier op onze zoon en zijn strijdlust. Met zijn aanstekelijke glimlach heeft hij heel wat teweeggebracht. Altijd was hij goedgezind, zelfs al was het niet makkelijk voor hem. Met zijn kunsthart heeft hij hier in het ziekenhuis werkelijk de show gestolen. Het ziekenhuispersoneel kwam 's morgens speciaal naar zijn kamer om hem te zien lachen. Dat heeft ons altijd omhooggetrokken, om al het mogelijke te doen. Daarom hielden we iedereen ook graag op de hoogte van zijn toestand via Facebook: voor ons niet altijd makkelijk, maar hij zou dat zo gewild hebben, open als hij was. Zelfs de ochtend van zijn dood kregen we trouwens nog honderden postkaartjes met beterschapswensen: al 3.000 in totaal. Een hele mooie troost."

Ze hopen nu dat andere ouders van zieke kinderen kracht kunnen putten uit hun verhaal, hoe triest de afloop nu ook is. "Ons motto is: nooit opgeven, blijven vechten, wars van elke tegenslag. Maandenlang zaten we gekluisterd aan zijn bed. Anja woonde zelfs fulltime in Duitsland. En we zijn blij dat we al die tijd met hem mochten doorbrengen."

Gisteravond trok het koppel naar huis, in het Limburgse Voeren. Daar zullen ze de begrafenis voorbereiden, die vermoedelijk volgende week plaatsvindt. "Het gaat heel moeilijk worden. Anja is al lang niet meer thuis geweest, en heeft Noahs pas gerenoveerde kamer nog niet gezien."