Direct naar artikelinhoud

Minder belastingen of het LICHT gaat uit

Electrabel dreigt zijn kerncentrales vervroegd te sluiten. De nucleaire taks, een miljoenenbelasting op kernenergie, is het energiebedrijf een doorn in het oog. De federale regering gaat vooralsnog niet in op de chantage.

Drie keer al vocht Electrabel de nucleaire taks aan voor de rechtbank. Evenveel keer verloor het de rechtszaak. Ook gisteren reageerde het bedrijf 'ontsteld' op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof die de belasting bevestigt. Philippe Van Troeye, de nieuwe topman van Electrabel, geeft de juridische strijd niet op. Zo loopt er nog een vierde zaak. Maar tegelijk gooit hij het over een andere boeg.

In een persbericht dreigt Electrabel openlijk haar kerncentrales te sluiten. "Als het huidige stelsel met zijn disproportionele kenmerken behouden blijft en de groep geen perspectief op een financieel evenwicht in België geeft, zal Electrabel alle opties bestuderen over de toekomst van haar nucleaire activiteiten in België", leest het communiqué.

Verloren moeite

Het energiebedrijf kampt met financiële problemen. De laatste jaren verloor Electrabel massaal klanten. De scheurtjes in de reactorvaten van kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 blijven het bedrijf achtervolgen. Beide centrales zijn vooralsnog buiten dienst en Electrabel loopt miljoenen euro's winst mis.

De nucleaire taks is daarom niet meer te rechtvaardigen, vindt men op het hoofdkwartier van het bedrijf. In 2012 moest Electrabel 479 miljoen euro aan nucleaire belasting betalen, "wat neerkomt op de volledige winst uit de centrales". Onrendabele kerncentrales zijn verloren moeite, benadrukte Gérard Mestrallet, hoofd van moederbedrijf GDF Suez, eerder al.

Electrabel zet de federale regering nu voor het blok. De nucleaire taks verlagen, of de kerncentrales sluiten? Met nefaste gevolgen voor de Belgische stroomvoorziening. Nu al dreigt ons land in de problemen te komen tijdens de volgende winters. Als Electrabel zijn dreigement doorzet, wordt de situatie helemaal precair. Om niet te zeggen rampzalig. De zeven Belgische kernreactoren zorgen voor veertig procent van onze stroomproductie.

We zouden extra stroom kunnen importeren. Maar liefst twaalf procent van onze stroom halen we nu al uit het buitenland. Nog meer importeren zal echter gegarandeerd het elektriciteitsnet overbelasten.

Zelf kerncentrales uitbaten

Uittredend staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) reageert misnoegd. "We hebben net weer gelijk gekregen voor een rechtbank. Waarom zouden we ons zomaar neerleggen bij de dreigementen van Electrabel?", laat hij weten via zijn woordvoerder. "Electrabel heeft trouwens vroeger ook al gedreigd met sluitingen."

Ondanks die stoere taal, lijkt Wathelet er niet helemaal gerust op. Hij liet zijn kabinet alvast uitzoeken of Electrabel zomaar een kerncentrale mag sluiten. "De conclusie van onze experts is duidelijk: er is een kalender voor de kernuitstap vastgelegd. Daar kan niet zomaar van afgeweken worden." De wet op de kernuitstap sluit de oudste kerncentrales, Doel 1 en 2, volgend jaar. In 2025 zou de laatste reactor stoppen met draaien.

"Als Electrabel absoluut wil doorzetten, bekijken we andere opties", klinkt het strijdvaardig op het kabinet-Wathelet. Daar onderzoeken ze een aantal pistes. Bijvoorbeeld een andere uitbater zoeken voor de Belgische kerncentrales. Of desnoods kan de staat zelf de reactoren openhouden. "Maar dat zijn voorlopig nog hypotheses. Verder onderzoek is nodig."