Direct naar artikelinhoud

Mechelen wil toonaangevend stadsmuseum

Het Mechelse stadsbestuur onthulde gisteren ambitieuze verbouwingsplannen voor het monumentale Hof van Busleyden, het oudste renaissancegebouw van de stad. Het gebouw fungeert ook nu al als stedelijk museum, maar in de toekomst moet het uitgroeien tot een locatie die de concurrentie aankan met musea als M (Leuven), het MAS (Antwerpen) en het STAM (Gent).

Om dat doel te bereiken voorziet Mechelen volgend jaar 5,8 miljoen euro in de begroting voor het eerste gedeelte van de verbouwing. Tijdens die fase wordt onder de binnentuin, die onlangs nog grondig werd vernieuwd, een grote tentoonstellingsruimte gebouwd. In 2012 begint een tweede fase, met de restauratie van de huidige museumruimte en de realisatie van een aanbouw met een museale kelder.“Het Hof van Busleyden moet een toonaangevend stadsmuseum worden”, verklaarde burgemeester Bart Somers (Open Vld). “De buitenkant is prachtig, maar de binnenkant verdient een opfrisbeurt. Het museum is ook veel te klein. Onze collectie is rijker dan die van Leuven, maar we hebben geen ruimte om ze te laten zien.”Ondanks de duidelijke verwijzing van Somers is het Mechelse initiatief geen reactie op het succes van het Leuvense museum M (zie kader), beweert conservator Bart Stroobants. “Onze plannen dateren al uit 1999, nog voor die van Leuven dus. Maar wij hebben in eerste instantie besloten ons museum te verdelen over drie locaties: het Hof van Busleyden, het Schepenhuis en de Brusselpoort.”Die aanpak bleek niet te werken, zegt Stroobants. “De bezoeker vond het moeilijk het overkoepelende verhaal te begrijpen en bovendien was de Brusselpoort niet goed te bereiken. Daarom zullen we ons nu concentreren op het Hof van Busleyden. Het Schepenhuis blijft een museum over de politieke geschiedenis van de stad, de Brusselpoort krijgt een andere functie.”

Het nieuwe Hof van Busleyden moet de geschiedenis van Mechelen in al haar facetten belichten, met bijzondere aandacht voor gilden en ambachten. Daarnaast komt er ruimte voor de uitgebreide collectie negentiende- en twintigste-eeuwse kunst, die nu in de reserves ligt opgeslagen. Die dubbelfunctie past volgens Stroobants perfect in de evolutie die het erfgoedlandschap de laatste jaren heeft doorgemaakt: “Musea zijn niet langer alleen plaatsen voor de schone kunsten, maar voor alle aspecten van het stadsleven, ook die uit de volkscultuur.”De stad Mechelen voorziet in de begroting voor volgend jaar ook 350.000 euro voor het uitwerken van een plan voor De Maan. Het Figurentheater wordt fors uitgebreid en krijgt twee nieuwe, ruimere en toegankelijkere zalen dan nu het geval is. Een nieuw onthaal komt in de Heilige Geestkapel, het op één na oudste gebouw van de stad dat momenteel nog in gebruik is als zaal. De raming voor het hele project bedraagt meer dan 2 miljoen euro.