Direct naar artikelinhoud

'Alternatief vermanende brief is complete straffeloosheid'

Een kind dat jonger is dan 16 jaar en betrapt wordt op wildplassen of sluikstorten, zal in Gent niet meer vrijuit gaan. De stad breidt de GAS-wetgeving uit naar jonge kinderen, maar vervangt de boete door een vermanende brief van de hand van de burgemeester zelf.

"We doen dit omdat we echt geen boete willen uitdelen aan -16-jarigen", zegt Daniël Termont (sp.a). "De leeftijd voor de GAS (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) verlagen naar 14 jaar wilden we dan ook absoluut niet doen. Bovendien zal het parket de zwaarste GAS-overtredingen zelf behandelen. Het enige wat ons nog rest is optreden tegen de kleinere misstappen."

Over welke overtredingen gaat het dan?

Termont: "Sluikstorten, overdreven lawaai, het laten loslopen van honden of wildplassen, bijvoorbeeld. Wie ouder is dan zestien kan daar een boete voor krijgen, jongere kinderen en hun ouders een vermanende brief. Wordt zo'n jongere nog voor zijn zestiende een tweede keer betrapt, dan zal de jeugdinspecteur langsgaan voor een gesprek met het kind en zijn ouders.

"Maar het gebeurt uiterst zelden dat iemand jonger dan zestiende zulke overtredingen begaat, hoor. Uit een recente evaluatie blijkt dat op 4.800 GAS-tellingen er slechts vijf begaan zijn door een kind jonger dan zestien."

Als het zo zelden voortkomt, waarom voert u de maatregel dan in?

"Wat is het alternatief? Complete straffeloosheid. Dat is geen alternatief. Dat is geen manier om een samenleving te laten functioneren."

Uw maatregel is wel erg paternalistisch: de burgemeester die over ieders schouder meekijkt of ze zich wel goed gedragen.

"Misschien wel, ja. Maar geef me dan een andere optie? Voorstellen zijn altijd welkom. Ik wil gewoon dat de politie een argument in handen heeft, anders kunnen we helemaal niets beginnen. We merken nu al dat kinderen soms met vuilzakjes naar het park gestuurd worden om die daar te dumpen. Tegen hen, en hun ouders, willen we kunnen zeggen dat dat niet kan."

In feite verlaagt u hiermee de GAS-wetgeving toch, maar dan zonder boete?

"Een berisping is toch nog iets heel anders dan een boete die toch door de ouders moet betaald worden en waarvan het kind in het geheel niet onder de indruk is. Wij zeggen: 'Manneke, dat mag niet'. En niet: 'Dat is dan 60 euro'."