Direct naar artikelinhoud

Kinderen zonder geheugen

Canvas, dinsdag 28/1, 22u30

Vergeetachtigheid of grote gaten in de memorie worden meestal geassocieerd met aan alzheimer lijdende of dementerende bejaarden. Maar ook jonge mensen, kinderen zelfs, worden soms door hun geheugen in de steek gelaten. Dit memory disorder dat tot acuut en niet zelden volledig geheugenverlies leidt, kan het gevolg zijn van een zwaar hersentrauma, een virus of van de naweeën van een hersenvliesontsteking.

In Groot-Brittannië vechten dagelijks duizenden jongeren tegen de aandoening die van hun leven en dat van hun omgeving een ware chaos maakt. Zo begint voor Rosie (18), Ricky(19) en Sam (14) elke dag met een wit blad omdat ze zich niet meer kunnen herinneren wat er gisteren, of tien minuten geleden, gebeurd is. Zelfs de meest elementaire handelingen als tanden poetsen, ontbijten of zich uitkleden voor douche of bad zijn uit hun geheugen gewist en moeten elke dag weer worden bijgebracht.

Deze aangrijpende BBC-documentaire volgt de 'kinderen zonder geheugen' in hun dagelijks gevecht met zichzelf en laat zien hoe ze op een speciaal geheugenkamp in Yorkshire met hun chronische onwetendheid leren leven. (JH)