Direct naar artikelinhoud

Belgische ziekenhuizen hebben te veel bedden

Er zijn te veel bedden voor acute gevallen in de ziekenhuizen in ons land. Dat zeggen verschillende experts, nu blijkt uit een studie dat meer dan vier op tien hospitalen vorig jaar verlies maakten. De sector zelf vraagt dat de overheid te hulp schiet.

Het water staat steeds meer Belgische ziekenhuizen aan de lippen. Van de 92 algemene ziekenhuizen in ons land maakten er vorig jaar 40 verlies, zo blijkt uit een studie van Belfius. Dat ziekenhuizen het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden, is geen nieuws, maar nooit eerder kleurden de cijfers zo rood. De oplossing? Fors minder bedden voorzien, zo stelde Jean Hermesse, secretaris-generaal van de Christelijke Mutualiteit, gisteren in de Franstalige zakenkrant L'Echo. "Op de 45.000 acute bedden in ons land zijn er 10.000 à 15.000 overbodig", aldus Hermesse.

Het cijfer is aan de hoge kant, maar de analyse klopt, zo stellen verschillende experts. "Het is duidelijk dat er in België te veel acute ziekenhuisbedden zijn", zegt Lieven Annemans, gezondheidseconoom van UGent. "Zelf heb ik al gepleit voor een vermindering van 10 à 20 procent tegen 2020. We hebben 15 procent meer hospitalisaties tegenover het Europese gemiddelde. Om de werkingskosten te financieren, gaan ziekenhuizen meer prestaties aanrekenen."

Alternatieven

Sven Deneckere, gezondheidseconoom bij werkgeversorganisatie Voka: "De verblijfsduur in onze ziekenhuizen is te hoog. Nu zit bij ons rond de acht dagen (7,34 dagen in 2013, zo blijkt uit de studie van Belfius, dso), terwijl dat in Nederland bijvoorbeeld maar vier dagen is. Ziekenhuizen houden zich te veel met chronische zorg bezig. Een derde van de patiënten verblijft langer dan een maand in het ziekenhuis."

In plaats van die bedden moet er gedacht worden aan alternatieven, zoals thuiszorg, mantelzorg en technologische innovaties. En ook aan zorghotels, plaatsen waar patiënten terecht kunnen die te goed zijn om nog in een ziekenhuis te blijven, maar anderzijds niet goed genoeg om al naar huis te gaan. Tegelijk moet de sector zich grondig herorganiseren, zegt Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen.

"Ziekenhuizen moeten zich aanpassen aan de vergrijzing, en meer geriatrische en revalidatiebedden voorzien. Maar los daarvan moeten ziekenhuizen ook regionaal meer gaan samenwerken en afspreken welke diensten ze gaan aanbieden. Het ene ziekenhuis kan zich specialiseren in bijvoorbeeld kinderoncologie, een ander in hartchirurgie. Op die manier verhoog je de efficiëntie gevoelig."

Lieven Annemans: "Zo'n samenwerking leidt automatisch tot een afslanking, maar de overheid kan ziekenhuizen ook aanmoedigen in te zetten op kwaliteit. Ze kan het financieringsmodel afstemmen op kwaliteitscriteria zoals minder post-operatieve bloedingen, minder ziekenhuisbacteriën enzovoort." Peter Degadt (Zorgnet Vlaanderen): "We hopen vooral dat er op politiek niveau minder geruzied wordt, en men werkt aan een plan om de ziekenhuissector uit het slop te helpen. Ingrijpen is echt hoogdringend." Behalve de negatieve cijfers die gisteren naar voor kwamen in de studie van Belfius, was er ook een duidelijk positieve noot: Belgische ziekenhuizen investeren en blijven investeren in uitrusting en gebouwen. Ook dat moet op termijn kunnen leiden tot meer efficiëntie.