Direct naar artikelinhoud

'Bozar zoekt geld bij publiek en bedrijven'

Voorzitter Etienne Davignon gaat een stichting opstarten waarmee publiek en bedrijven de Bozar financieel kunnen helpen. 'Teruggeschroefd of niet, de besparingen voor de culturele instellingen blijven enorm.'

De voorzitters van de raden van bestuur van De Munt en Bozar reageren voor het eerst sinds minister Reynders (MR) aankondigde dat de opgelegde besparingen voor nationale opera De Munt, Paleis voor Schone Kunsten Bozar en het Nationale Orkest met de helft worden teruggeschroefd. Al willen Philippe Delusinne (De Munt) en Davignon niet van een goednieuwsshow spreken. "De oorspronkelijk aangekondigde besparingen waren onaanvaardbaar, nu is het redelijk", zegt Bozarvoorzitter Davignon. "De inspanningen die we moeten leveren zijn nog enorm, maar nu kunnen we onze werking tenminste verder zetten."

Volgens Davignon en Delusinne zullen er geen ontslagen vallen. Waar de instellingen precies op gaan bezuinigen, zijn ze nog aan het bekijken. Mogelijk zal er in 2015 een opera niet kunnen doorgaan bij De Munt. Bij Bozar wordt er gekeken of er geknipt moet worden in "gratis permanente animatie". Er wordt ook gezocht naar extra middelen en gekeken naar een mogelijke samenwerking tussen Bozar en De Munt. "Op het vlak van drukkerijkosten, software en backoffice is er iets mogelijk", zegt Delusinne.

Davignon is op zijn beurt bezig met een stichting voor Bozar in het leven te roepen waar ook publiek en bedrijven geld kunnen storten als financiële steun. "Er is nog geen koninklijk besluit, maar die stichting zou er in 2015 moeten zijn. Het idee was er al, door de besparingen is het versneld. Crowdfunding? Nee, een stichting is breder dan dat. We willen mensen die geld geven dan ook heel concreet duidelijkheid verschaffen over wat er met hun schenking wordt gedaan."