Direct naar artikelinhoud

Groen! hekelt SP.A-verzet tegen windmolens in Brugge

Jef Tavernier en Rita Brauwers (Groen!): 'SP.A wil windenergie maar vecht tegen windmolens'

Brugge

Eigen berichtgeving

'Er moet zoveel mogelijk geld gaan naar schone energie', zei vice-premier Johan Vande Lanotte (SP.A) dit weekend in Brugge op een debatdag van zijn partij (DM 13/12). Daar werd fel ingehakt op Vlaams milieuminister Kris Peeters (CD&V). Vande Lanotte hekelde onder meer het feit dat de overheid de burger wel mee laat betalen voor het wegwerken van kernafval, maar de knip op de beurs houdt als het gaat om de uitbouw van alternatieve energiebronnen, waaronder dus windmolens.

"Niets dan lof voor dat standpunt", zeggen Rita Brauwers en Jef Tavernier, respectievelijk fractieleidster Groen! in de Brugse gemeenteraad en Vlaams volksvertegenwoordiger. "Maar er is een grote discrepantie tussen wat de SP.A voor de camera's zegt en wat in de praktijk wordt gedaan." In de praktijk zet de SP.A, Vande Lanotte op kop, alles in op een windmolenpark op de Thorntonbank, maar gaat de Brugse SP.A al tot tweemaal toe dwarsliggen voor de bouw van windmolens elders, in Brugge zelf en in Zeebrugge.

"In Brugge voert de SP.A al jaren een Don Quichot-gevecht tegen alles wat ook maar naar windenergie ruikt", schrijven Brauwers en Tavernier in een brief. Het Brugse college van SP.A en CD&V ging dit jaar in beroep bij de Raad van State tegen een in februari 2004 door milieuminister Ludo Sannen (toen nog Groen!, nu SP.A) verleende vergunning voor de bouw van zeven windmolens op de Pathoekeweg in Brugge. "De SP.A is resoluut pro windenergie maar de Brugse kameraden laten het nimby-syndroom ('not in my backyard', FR) primeren en zijn tegen windmolens vanwege de 'visuele vervuiling'."

Een gelijkaardig scenario voltrok zich in Zeebrugge. Sannens kortstondige opvolger Jef Tavernier verleende in juli 2004 een vergunning voor zeven windmolens op de westelijke strekdam in de haven van Zeebrugge. Windmolens waarvoor eerder Steve Stevaert (SP.A) als minister al een concessie had verleend. Maar ook tegen die windmolens trok de Brugse SP.A naar de Raad van State.

Met de "eenzijdige keuze" - dixit Groen! - voor de Thorntonbank (waar het overigens nog wachten is op de eerste, voor 2004 beloofde windmolen) stuurt de SP.A aan op "een quasi-monopolie voor groene windenergie voor één enkele producent". Door het blokkeren van kleinere initiatieven ontzegt de SP.A, nog altijd volgens Brauwers en Tavernier, vandaag zo'n 30.000 gezinnen, die nu al op wachtlijsten staan, de kans op groene stroom. Pittig detail, de enige man die het verzet van de Brugse SP.A kan overrulen, is huidig minister van Leefmilieu Kris Peeters. "Of hoe Peeters kan bewijzen dat hij toch 'een groen hart' heeft dankzij de Brugse SP.A."

Renaat Landuyt, federaal minister van Mobiliteit maar ook SP.A-kopstuk van Brugge, nuanceert de groene kritiek. "Het is altijd hetzelfde verhaal van het halfvolle of halflege glas. De SP.A zit in de meerderheid en daar proberen we bij te sturen. Concreet: de helft van de Brugse SP.A ijvert voor meer windenergie en probeert het college bij te sturen. Groen! zit in de oppositie en focust zich daar altijd weer op het halflege glas. En wat die windmolens in Zeebrugge betreft: het klopt dat Stevaert daar al een concessie had voor verleend, maar achteraf zijn ecologisten tot de bevinding gekomen dat die zeven windmolens geen goed idee zijn, onder meer voor de vogels."

(FR)