Direct naar artikelinhoud

Christine Lagarde en de vraag van 400 miljoen

Het Franse gerecht heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde in beschuldiging gesteld in een fraudezaak. Zakenman Bernard Tapie zou onterecht zo'n 400 miljoen euro aan overheidsgeld gekregen hebben. Lagarde verzet zich tegen de beslissing.

Ze is fier en doorgaans moeilijk uit haar lood te slaan, maar een al langer lopend onderzoek naar een politieke fraudezaak dreigt Lagarde (58) nu echt in verlegenheid te brengen. De zaak draait rond een arbitrageprocedure in 2008, in het kader van een geschil van de Franse zakenman Bernard Tapie met het intussen opgedoekte Crédit Lyonnais over de verkoop van Adidas.

De rechtbank wees Tapie toen 403 miljoen euro overheidsgeld toe als compensatie, maar het gerecht voert nu een onderzoek naar manipulatie van de arbitrage. Tapie had in 2007 tot ieders verbazing Lagardes conservatieve partijgenoot Nicolas Sarkozy gesteund tijdens de presidentsverkiezingen. De zakenman was tot dan toe openlijk van socialistische signatuur. Lagarde was in die periode minister van Financiën. Het gerecht heeft vermoedens dat ze op zijn minst de beïnvloeding liet gebeuren.

Verzuim

Lagarde werd eergisteren opnieuw verhoord door het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), de rechtbank die in Frankrijk bevoegd is om onderzoeken te voeren tegen regeringsleden voor feiten begaan in het uitvoeren van hun ambt. Het was het vierde verhoor en het gerecht voelde Lagarde meer dan 15 uur aan de tand.

"Na drie jaar onderzoek en tientallen uren verhoor acht de CJR dat ik niet betrokken was bij enige inbreuk", stelt Lagarde. "De onderzoekscommissie heeft de klacht teruggebracht tot het feit dat ik niet voldoende waakzaam zou zijn geweest (...)." Er zou haar concreet verweten worden dat ze geen beroep aantekende tegen de beslissing. Op verzuim staan gevangenisstraffen tot een jaar en 15.000 euro boete. Lagarde vindt de inverdenkingstelling volkomen onterecht en heeft haar advocaat gevraagd verzet aan te tekenen.

Vorig jaar zijn er bij Lagarde al huiszoekingen geweest in het dossier, maar tegen haar werd toen nog geen formeel onderzoek geopend. In het dossier zijn vijf personen in verdenking gesteld wegens 'oplichting in bendeverband'. Onder hen Tapie zelf en Stéphane Richard, Lagardes toenmalige kabinetschef en huidige CEO van het Franse telecombedrijf Orange.

DSK

Critici stellen dat zonder politieke tussenkomt Tapie heel wat minder gekregen zou hebben, en dat hij zo beloond zou zijn voor zijn steun aan Sarkozy. In juli 2012 werd de zakenman als getuige in het vooronderzoek gehoord.

Lagarde was sinds mei 2013 na een lang verhoor al témoin assisté, een statuut tussen getuige en verdachte. Wat er precies voor gezorgd heeft dat ze nu in verdenking gesteld wordt, is niet duidelijk. Mogelijk denken de magistraten dat Lagarde had kunnen weten dat de arbitragezaak over het conflict tussen Tapie en de bank doorgestoken kaart was.

Het IMF steunde tot nu toe steeds de topvrouw, maar nu ze in verdenking gesteld is, kan dat haar positie aan de top van het muntfonds verzwakken. De Franse politica volgde in 2011 de directeursstoel over van Dominique Strauss-Kahn, die in opspraak kwam door een mogelijke verkrachting in een New Yorks hotel. Het IMF wilde gisteren niet reageren op de inverdenkingstelling.

---

Franse thriller op hoogste niveau

1993 - Zakenman Bernard Tapie verkoopt Adidas en geeft daarvoor een machtiging aan SdBO, een filiaal van Crédit Lyonnais. Hij stelt een minimumprijs in van 2,085 miljard Franse frank. SdBO verkoopt Adidas voor de minimumprijs aan een investeringsgroep, maar met een mogelijke doorverkoop voor een hogere prijs aan ondernemer Robert Louis- Dreyfus bij sanering van het bedrijf.

1994 - Crédit Lyonnais verklaart de Groep Bernard Tapie failliet. De zakenman ontdekt dat de bank een meerwaarde opstrijkt bij de verkoop van Adidas, waarvan hij niet op de hoogte was. Hij begint een rechtszaak tegen Crédit Lyonnais die jaren aansleept.

2008 - Het arbitragetribunaal kent Tapie een schadevergoeding van 403 miljoen euro toe. Er onstaat beroering over de uitspraak, maar minister van Financiën Christine Lagarde ziet er geen graten in. Het jaar ervoor gaf Tapie financiële steun aan presidentskandidaat Nicolas Sarkozy, partijgenoot van Lagarde.

2011 - Het Hof van Justitie van de Republiek (CJR) wil Lagarde verhoren op basis van een vermoeden van medeplichtigheid aan misbruik van publieke middelen. Lagarde wordt directeur van het IMF.

2012 - Huiszoekingen bij Lagarde, Tapie en Stéphane Richard, voormalig kabinetschef van Lagarde. Ze worden ondervraagd.

2014 Lagarde wordt in verdenking gesteld voor nalatigheid bij het toekennen van de schadevergoeding voor Tapie.