Direct naar artikelinhoud

Euro-getalm als positief signaal

De Bel20 is na een wispelturige beursdag flink hoger gesloten. De Brusselse graadmeter steeg met 1,6 procent tot 2.179,74 punten. Bizar genoeg zette na de middag het bericht dat de eurotop een week is uitgesteld beleggers aan het kopen. Voor een keer lazen ze het getalm als een positief signaal. Het weekje respijt geeft de euroleiders voldoende tijd om deze keer echt een waterdicht plan uit te werken, redeneerden ze.

In de voormiddag vonden de beurzen al wat steun bij de Frans-Duitse belofte om de perikelen in de eurozone op te lossen. Een globaal plan moet de Europese banken herkapitaliseren, zodat ze niet nog verder wegzinken in het schuldenmoeras. Beleggers bleven wel op hun hoede. Sinds de crisis losbarstte, gaapt in de eurozone een brede kloof tussen woord en daad.

Dexia was de blikvanger van de beursdag. Na zijn wederoptreden in de Bel20 stortte de Frans-Belgische groep meteen 36 procent lager, maar in de loop van de dag kon het aandeel het gros van de verliezen uitwissen. De ontmantelde groep sloot 4,7 procent lager op 0,81 euro. Even stond Dexia zelfs op winst.

"Tja, je kunt de koersvorming wat vergelijken met de hervatting van de handel in Fortis na de ontmanteling drie jaar geleden. Bij de start zie je een grote verkoopgolf van alle fundamentele, 'long only', beleggers die meteen verkopen", zegt een handelaar in een Brusselse marktenzaal. "Vervolgens klikken shorters hun winst vast door aandelen in te kopen, wat het aandeel een stevige rally bezorgt."

Bekaert was de primus van dienst in de Bel20, met een winst van 6,5 procent tot 30,62 euro. Gisteren zat de hele Europese grondstoffensector in de lift. De chemiegroep Solvay won 5,4 procent tot 74,04 euro. De zinkgroep Nyrstar veerde 5 procent op tot 6,72 euro.