Direct naar artikelinhoud

Red Star Line Museum bereikt VS

"Toen Sonia Pressman Fuentes op 20 april 1934 in Antwerpen aan boord ging van het schip Westernland II, was het de grootste stap die ze ooit zou zetten. Vrijdag stond ze opnieuw aan de kaai voor de openingsceremonie van het Red Star Line Museum, dat toont hoe miljoenen Europeanen gedurende twee eeuwen naar de Verenigde Staten trokken."

De Amerikaanse nieuwswebsiteThe Huffington Postbesteedt ruim aandacht aan de Belgische rederij en de verhalen van de migranten die er gebruik van maakten. "Het houdt de trektochten bij van iedereen die gebruikmaakte van de oceaanstomers. Het is het verhaal van ontelbaar veel mensen die armoede ontvluchtten, avontuur opzochten, ontstnapten aan vervolging en de dood te slim af wilden zijn."

De bekendste opvarende, meldt de site, was de natuurkundige Albert Einstein. "De Nobelprijswinnaar voer met de Belgenland II in 1933 toen hij ontdekte dat de nazi's zijn bezittingen hadden geconfisqueerd, waardoor hij besloot niet terug te keren naar Berlijn. Op briefpapier van Red Star Line deelde hij de Pruisische Academie van Wetenschappen zijn ontslag mee."