Direct naar artikelinhoud

Recordjaar voor groene stroom

In Vlaanderen werd in 2012 40 procent meer groene stroom opgewekt dan een jaar eerder. Met dank aan de zonnepanelen, windmolens, biomassa- en biogascentrales. Toch vechten veel groenestroombedrijven om te overleven.

Tien procent van alle elektriciteit die in Vlaanderen wordt opgewekt, is groen. Dat leert een nota van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a), die De Morgen kon inkijken.

Een jaar eerder was dat nog 7 procent. De groei is vooral te danken aan een sterke stijging van de elektriciteitsproductie uit zonnepanelen (71 procent meer dan in 2011) en biomassacentrales (+31 procent). Ook de productie uit biogas (+39 procent ) en windturbines (+21 procent) steeg, maar hun aandeel in het totaal is minder groot. Biomassa is goed voor 43 procent van alle opgewekte groene stroom. Zonnepanelen voor 28 procent. De overige 29 procent wordt verdeeld onder wind en biogas.

"Ten opzichte van het begin van de legislatuur gaat het om een verdubbeling van de groenestroomproductie", benadrukt Van den Bossche. Vlaanderen lijkt qua hernieuwbare energie perfect op schema te zitten voor zijn klimaatdoelstellingen.

Subsidiëring stopgezet

Er is echter een 'maar'. Heel wat groenestroombedrijven hebben het momenteel moeilijk om nog geld te verdienen. Onder meer Enfinity, het zonnepanelenconcern van gewezen voetbalmanager Patrick Decuyper, ging onlangs failliet. Het Oostendse Electrawinds zit in acute geldnood en kreeg een kapitaalsverhoging.

Veel heeft te maken met het einde van de genereuze subsidiëring van hernieuwbare energie in Vlaanderen. De steun woog erg zwaar op de energiefactuur, waardoor minister Van den Bossche het systeem eind 2012 moest omgooien. Een goede zaak voor de consument, maar niet voor de sector. Zeker de zonnepanelenmarkt is sindsdien ingestort. Tot zo goed als nul, volgens Alex Polfliet van studiebureau Zero Emission Solutions. "De productie van groene stroom zal dit jaar veel minder sterk stijgen."

Bart Bode van belangenvereniging ODE beaamt: "2012 kan wel eens het laatste topjaar geweest zijn voor onze sector."

Volgens het Federaal Planbureau kan de omschakeling naar een economie die volledig op hernieuwbare energie draait tegen 2030 tussen 21.000 en 65.000 voltijdse banen opleveren. >>16