Direct naar artikelinhoud

Barcelona nu ook officieel beste team van de wereld

Wat iedereen al wist, heeft Barcelona ook officieel waargemaakt: het kroonde zich op het WK voor clubs tot beste ploeg ter wereld. Het Braziliaanse Santos werd gisteren in de finale weggeveegd met 4-0.

Het Spaans kampioenschap, de Champions League, de Spaanse Supercup, de Europese Supercup en nu dus ook het WK voor clubs. Enkel aartsrivaal Real Madrid verhinderde in de Spaanse beker dat Barcelona zijn unieke prestatie van 2009 herhaalde: winst in alle zes competities waaraan het deelnam - overigens ook het maximaal haalbare. Het was in Japan zeker niet Santos dat de Catalanen een halt zou toeroepen. Net als het Qatarese Al-Sadd in de halve finale kregen de Brazilianen een droge 4-0 om de oren.

Santos, als winnaar van de Copa Libertadores (het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League) nochtans hoog ingeschat, haalde in de finale niet eens 30 procent balbezit (29 tegenover 71) en amper de helft van de doelpogingen (8 tegenover 16) die Barcelona bij elkaar tikte. Daarvan verzilverde Messi er twee van, Xavi en Fabrégas scoorden elk één keer. Het 19-jarige supertalent Neymar, gegeerd door alle Europese topclubs waaronder ook Barcelona, vatte het mooi samen: "Barcelona was superieur en is duidelijk het beste team ter wereld. Vandaag hebben wij van hen geleerd hoe je moet voetballen."

Beste Barça-coach aller tijden

Die voetballes doceert Barcelona nu al drie jaar lang. Sinds Josep Guardiola in de zomer van 2008 trainer werd, pakten de Catalanen zowat alle prijzen die er te winnen waren: drie Spaanse titels, één Spaanse beker, drie Spaanse Supercups, twee Europese Supercups, twee Champions Leagues en twee Wereldbekers. Goed voor een totaal van dertien trofeeën in drieënhalf jaar. Daarmee mag 'Pep' zich de succesvolste Barça-coach aller tijden noemen. Beter zelfs dan leermeester Johan Cruijff, die 'maar' elf prijzen pakte.

Met dank aan sterspelers als Iniesta en Xavi, maar toch vooral Lionel Messi. Ook op het WK voor clubs toonde de kleine Argentijn zich weer van goudwaarde, waardoor hij ook tot beste speler werd uitgeroepen. Niet alleen zit hij met zijn twee goals in de finale nu aan maar liefst 55 doelpunten in 57 officiële matchen dit jaar, hij evenaarde ook ploegmaat Pedro. Die slaagde er in om in het wonderjaar 2009 te scoren in de zes competities waaraan hij met Barcelona deelnam. Messi doet nu dus even goed. Voor de liefhebbers: de 'Vlo' scoorde in 2011 31 doelpunten in de Primera División, 12 in de Champions League, 6 in de Copa del Rey, 3 in de Spaanse Supercup, 2 op het WK voor Clubs en 1 in de Europese Supercup.

En daar hoeft het niet te stoppen. Donderdag staat in Nou Camp de allerlaatste match van dit jaar op het programma. Slachtoffer van dienst in de terugmatch van de 1/8ste finale van de beker is derdeklasser Hospitalet. Als Messi drie keer scoort, evenaart hij zijn persoonlijk record van 2010: toen finishte de aanvaller op 58 doelpunten in 53 duels. Leuk in de tweestrijd met Cristiano Ronaldo is dat de Portugees, met ook nog één bekermatch te gaa, in 2011 voorlopig aan 53 goals in 53 matchen zit.