Direct naar artikelinhoud

EU stuwt bankaandelen omhoog

De banken vierden feest op de Belgische nationale feestdag. De hoop dat Europese regeringsleiders op een Europese top in Brussel met een oplossing voor de Griekse schuldencrisis zouden komen, joeg de Bel20-beursindex naar 2.504,77 punten, ruim 2 procent meer dan woensdagavond. In Brussel won Dexia 8,9 procent om te eindigen op 2,06 euro. KBC schoot 6,8 procent omhoog tot 27 euro en verzekeraar Ageas won 9,5 procent tot 1,60 euro.

De Eurostoxx 50, de graadmeter van steraandelen van de eurozone, eindigde met 2,2 procent winst, vooral dankzij de Europese banken. Het was van januari 2011 geleden dat de waarde van de bankaandelen nog zo fors geklommen was.

De stijging kwam er net als toen omdat beleggers positief reageerden op de nakende oplossing voor de Europese schuldencrisis. De beurzen juichten omdat de Fransen en de Duitsers het idee van een extra belasting op de banken ter financiering van een noodplan voor de euro hadden laten varen. Ze speculeerden ook op een uitbreiding van het noodfonds voor de eurozone, die suggereert dat de EU eindelijk zijn monetaire unie met een begrotingsunie wil onderbouwen. Het fonds uitbreiden, betekent namelijk dat er met geld uit het rijkere noorden meer obligaties van de armere EU-landen uit het zuiden gekocht zou worden.

Het optimisme deed ook de vraag naar Spaans en Italiaans overheidspapier groeien en duwde de rente op Italiaanse obligaties lager. Enkel de Duitse rente verloor wat terrein, omdat een Europese begrotingsunie vooral de Duitsers op kosten zou jagen.