Direct naar artikelinhoud

Francken moet geen dwangsom betalen

De Syrische familie die met de steun van enkele Belgen naar ons land wil komen, heeft wel degelijk recht op een visum. Dat heeft de rechter beslist. De dwangsom voor staatssecretaris Francken vervalt evenwel. Daardoor valt elke drukkingsmiddel weg.

De advocaten van het Syrische gezin reageren ontgoocheld en tekenen beroep aan. "Met of zonder dwangsom, er moet een visum aan de Syrische familie worden afgeleverd", zeggen de advocaten Thomas Mitevoy en Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network.

Eerder veroordeelde een andere rechtbank de Belgische staat tot het betalen van een dwangsom van 4.000 euro per dag aan de Syrische familie, zolang die ons land niet binnen mag. Een familie uit Namen had het gezin aangeboden om op hun kosten naar hier te komen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigerde evenwel een visum te verlenen. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) had nochtans gesteld dat er een visum moest worden uitgereikt.

Francken kreeg een deurwaarder op zijn dak, maar hij tekende protest aan. In een nieuw oordeel bevestigt de rechter dat de familie in gevaar verkeert en dat een visum dient te worden afgeleverd zoals de RVV het oplegt. Tegelijk echter heeft ze ook beslist dat zij niet bevoegd is om een dwangsom op te leggen in deze materie. De redenering klinkt erg tegenstrijdig, maar de rechter haalt haar handen van de zaak. Ze stuurt het dossier volledig terug naar de RVV.

Het gevolg is wel dat de familie elk drukkingsmiddel verliest. Francken kan bijgevolg een visum naast zich neerleggen, zonder dat de stok achter de deur - de dwangsom - kan worden gehanteerd. De Syrische familie tekent daarom beroep aan te tegen de beschikking.

Cassatieberoep

Francken van zijn kant is opgelucht dat de druk wegvalt. "Dit is een belangrijke eerste stap voor ons", zegt zijn woordvoerster Katrien Jansseune. "Nu we ons cassatieberoep voorbereiden." De staatssecretaris trekt naar de Raad van State om de toekenning van het visum zelf definitief te kelderen.

Volgens Francken is het niet wettelijk dat er mensen een visum kunnen aanvragen op een ambassade buiten België. Bovendien claimt hij dat enkel de staatssecretaris voor Asiel en Migratie bevoegd is voor het toekennen van een humanitair visum (voor kort verblijf), en geen andere instantie. "Het gaat ons om het principe", zegt Jansseune. "We kunnen geen opengrenzenbeleid toelaten." Volgens Francken is het intussen duidelijk dat een rechter niet zomaar kan opleggen dat een visum moet worden uitgereikt.

Hij haalt een belangrijke slag binnen. De afgelopen week vocht hij een mediastrijd uit, waarbij hij onder meer poseert in een leeg lokaal. De deurwaarders hadden zogezegd zijn kantoor leeggehaald. Een grap die bij velen slecht viel, maar voor zo'n scenario hoeft hij niet meer te vrezen. Het dossier van de Syrische familie wordt intussen zo'n juridisch kluwen dat een snelle toekenning van het visum nu wel helemaal uitgesloten is.

Premier inschakelen

De advocaten van de tegenpartij roepen intussen premier Michel op om tussen te komen. "Hij moet zich over het dossier ontfermen teneinde een einde te maken aan deze onmenselijke en illegale situatie. Laten we vooral niet vergeten dat het hier gaat om een gezin met twee kinderen van vijf en acht jaar dat zich in het hart van de oorlog bevindt."

Nog volgens de advocaten is deze beschikking een vrijgeleide voor de Belgische staat om rechterlijke beslissingen naast zich neer te leggen en de scheiding der machten niet langer te respecteren.