Direct naar artikelinhoud

Met diploma 25 jaar langer gezond

Het aantal jaren dat laaggeschoolden gezond kunnen doorbrengen, kalft steeds verder af. Waar een 25-jarige vrouw zonder diploma in 1997 gemiddeld tot haar 58ste gezond bleef, is dat nu slechts tot haar 49ste. Dat is ook 25 jaar minder dan een vrouw met een hoger diploma.

Een op de zeven Belgen stelt medische zorg uit door financiële overwegingen. Bij de laagste sociale klassen loopt dat op tot een op de vijf. In Brussel is dat een op de vier, bij eenoudergezinnen een op de drie. De werklozen en bestaansminimumtrekkers zijn er het slechtst aan toe: 40 procent van hen stelt een bezoek aan de dokter uit.

Voor het eerst staat in een Groenboek alle informatie gebundeld over de toegang tot de Belgische gezondheidszorg. Samen met het Riziv en de mutualiteiten onderzocht Dokters van de Wereld het sociale vangnet in België. Spelers uit alle geledingen van de gezondheidssector werkten eraan mee.

Het boek toont een sombere realiteit. De gezondheidskloof in ons land is de voorbije jaren alleen maar omvangrijker geworden. Een diploma doet de levensverwachting met drie tot vijf jaar toenemen. Wie hogere studies heeft gedaan, leeft achttien tot vijfentwintig jaar langer gezond dan wie enkel het lager onderwijs doorliep.

"Niet alleen de economische crisis speelt ons parten", zegt Stephane Heymans, coördinator van de Belgische projecten van Dokters van de Wereld. "We zien ook een mentaliteitsverandering. Er is steeds minder bereidheid om de allerzwaksten te helpen. 'Eigen schuld, dikke bult', klinkt het, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet."

"Het individu krijgt alle verantwoordelijkheid. Dat merk je erg duidelijk in het discours van sommige politieke partijen", stelt Jan De Maeseneer, professor huisartsengeneeskunde (Universiteit Gent). "Maar op die manier ontken je de maatschappelijke oorzaken."

Volgens De Maeseneer is het cruciaal om de huisarts nog toegankelijker te maken. "Schaf het remgeld gewoon af. Pas dan zal de drempel voor eerstelijnszorg verdwijnen en kunnen we die vreselijke cijfers aanpakken." >>FOCUS 10-11