Direct naar artikelinhoud

Gezocht door de politie: 1.122 hoofdinspecteurs

Wie aan de politieschool begint met een hogeschooldiploma, zal meteen een opleiding tot hoofdinspecteur kunnen starten. Je moet dus niet langer eerst 'gewoon' inspecteur worden. Zo moet het tekort bij de lokale politie versneld verdwijnen.

Volgens de organieke tabellen hebben de lokale zones 5.688 hoofdinspecteurs nodig, maar in realiteit zijn er slechts 4.566 actief. Nu word je hoofdinspecteur door op te klimmen via interne promotie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil nu ook al wie een hogeschooldiploma heeft via de politieschool laten opleiden tot hoofdinspecteur, om het tekort weg te werken.

"Ofwel begin je bij de politie als inspecteur en daarvoor volstaat een middelbaar diploma, ofwel begint wie een universitair diploma kan voorleggen als commissaris", klinkt het bij het kabinet Jambon. "Als we via interne promotie onvoldoende inspecteurs hebben die kunnen doorgroeien, willen we extern talent op hoofdinspecteur-niveau aantrekken."

Ervaring

Een hogeschooldiploma en slagen voor de toegangsexamens zullen dus in de toekomst volstaan. Maar ontbreekt het zo'n hoofdinspecteur die rechtstreeks van de schoolbanken komt niet aan ervaring?

"In het begin heeft een inspecteur die intern doorgroeit wel wat voorsprong. Maar de ervaring met commissarissen die op basis van hun diploma beginnen, leert dat zij die 'veldachterstand' al na twee tot drie jaar weggewerkt hebben", zegt Nicholas Paelinck, woordvoerder van de Vaste Commissie van de Lokale Politie en zelf korpschef van de zone Westkust.

"De lokale zones juichen dit idee toe, maar hopen dat de commissarissen op lokaal niveau niet vergeten worden. Ook daar dreigen zware tekorten, omdat het 'overschot' aan commissarissen bij de federale politie blijft. In mijn zone zal ik over anderhalf jaar de helft van de officieren verliezen omdat ze met pensioen gaan."