Direct naar artikelinhoud

Boete BNP Paribas kost België minstens €400 miljoen

De monsterboete van vermoedelijk 6,5 miljard euro die BNP Paribas vandaag krijgt in de VS, dreigt een financiële opdoffer te worden voor de Belgische overheid. De staat ziet zo goed als zeker eind dit jaar - en allicht ook volgend jaar - het dividend van bijna 200 miljoen euro verdwijnen.

Als BNP Paribas bloedt, dan bloedt ook België. De Belgische overheid is voor 10,3 procent aandeelhouder in de Franse bank en zal daardoor mee de gevolgen voelen van de monsterboete van vermoedelijk 6,5 miljard euro die BNP Paribas krijgt in de Verenigde Staten. De bank krijgt die boete omdat ze tussen 2002 en 2009 financiële transacties uitvoerde met Soedan, Irak en Cuba, landen waartegen de VS economische sancties afkondigden. BNP pleit vandaag zelf schuldig voor een rechtbank in New York, melden Amerikaanse media, om zo snel mogelijk een eind te maken aan de zaak die haar nu al maanden achtervolgt.

Hoewel het precieze bedrag van de boete pas vanavond bekend wordt, is het nu al duidelijk dat België dit jaar het dividend, de voorbije twee jaren goed voor 192 miljoen euro, niet zal krijgen. Mogelijk zal dat ook volgend jaar het geval zijn. Sinds bekend werd dat BNP Paribas een megaboete zou krijgen, kelderde het aandeel. Tussen eind april en vandaag verloor de Belgische overheid zo virtueel 800 miljoen euro. Niet alleen daalt de waarde van de aandelen, als BNP Paribas door het betalen van de boete extra kapitaal moet bijtanken om te voldoen aan de Europese vereisten, zal ook het Belgische aandeel verder verwateren.

De harde aanpak van Europese banken in de Verenigde Staten zorgt voor heel veel nervositeit. De Europese autoriteiten vrezen dat deze enorme boetes de stabiliteit van het financiële stelsel in de EU zullen ondermijnen. Volgens de Zwitserse bank Credit Suisse moeten Europese banken dit jaar rekening houden met nog eens 73 miljard euro aan Amerikaanse boetes.

In de zaak-BNP Paribas bemiddelden Franse president François Hollande en Belgisch premier Elio Di Rupo met de Amerikaanse autoriteiten, maar behalve een iets mildere boete haalde dat niet heel veel uit. "De vraag is vooral welke impact de Belgische overheid nog heeft bij BNP Paribas", zegt econoom Ivan Van De Cloot. "Ik zie weinig animo om daar een rol van betekenis te spelen."

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wenste niet te reageren.