Direct naar artikelinhoud

Kinderen tonen weg naar malariavaccin

Een groep kinderen in Tanzania die van nature immuun zijn voor malaria helpen wetenschappers een vaccin te ontwikkelen. Ze produceren een antilichaam dat de parasiet aanvalt die malaria veroorzaakt.

In een gebied waar het dodelijke malaria veelvuldig voorkomt, viel het dokters op den duur op. Een aantal kinderen ontwikkelde de ziekte niet. Bij duizend kinderen namen de artsen van de Brown University School of Medicine jarenlang bloedstalen af. Zo'n 6 procent kreeg tegen alle verwachtingen geen malaria, wat het vermoeden deed toenemen dat ze een natuurlijke afweer hadden. Dat blijkt te kloppen, meldt het team in Science.

De onderzoekers vergeleken de antilichaampjes in het bloed van die groep kinderen met die van leeftijdsgenootjes die wel ziek werden. Zo isoleerden ze een antilichaampje bij de eerste groep dat de malariaparasiet op een cruciaal moment aanvalt. De parasiet wordt letterlijk vastgezet in rode bloedcellen, waardoor het zich niet kan verspreiden.

Op basis van dat antilichaam is daarop een vaccin ontwikkeld dat muizen alvast efficiënt blijkt te beschermen tegen malaria. "Dit is overtuigend bewijsmateriaal dat we hier een kandidaat hebben voor een goed vaccin", zegt onderzoeker Jake Kurtis. Tests bij primaten en mensen zijn onderweg.

In 2012 maakte malaria 600.000 doden.