Direct naar artikelinhoud

Vlaming produceert eindelijk (een beetje) minder afval

De tendens is niet echt spectaculair maar niettemin significant: de Vlaamse berg huishoudelijk afval stopt met groeien. De Vlaming produceerde vorig jaar gemiddeld drie kilogram minder huishoudelijk afval dan het jaar voordien. Een opsteker voor milieuminister Ludo Sannen (Agalev): "De critici, ook in de regering, die vonden dat mijn voorgangster haar werk niet deed, worden nu terechtgewezen."

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

In totaal werd er vorig jaar in Vlaanderen 3,33 miljoen ton huishoudelijk afval verzameld. Dat is 6.910 ton minder dan het jaar voordien, zo blijkt uit de jaarcijfers van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij Ovam. Gemiddeld leverde de Vlaming in 2002 555,54 kilogram huishoudelijk afval af, wat 3,27 kilogram minder is dan in 2001. De groei van de afvalberg stagneerde al in 2001, maar nu is er voor het eerst sprake van een lichte daling. De dalende trend is nog erg pril, beseft men ook bij minister van Milieu Ludo Sannen. "We moeten voorzichtig blijven, maar we mogen niettemin tevreden zijn omdat uit de cijfers blijkt dat een doorgedreven preventiebeleid wel degelijk werkt."

De positieve trend wordt dan ook duidelijker als de totale afvalberg opgesplitst wordt in geselecteerd afval en afval dat verbrand of gestort wordt (zogeheten terminaal te verwijderen afval). Het aandeel vooraf geselecteerd huisvuil wordt steeds groter, de rest steeds kleiner. In totaal wordt in Vlaanderen momenteel 69,5 procent van het afval al door de consument geselecteerd. De Vlaming selecteerde vorig jaar gemiddeld 8,02 kilogram afval meer dan het jaar voordien, terwijl hij 11,3 kilogram minder restafval produceerde. Slechts 4,4 procent van alle huishoudelijk afval wordt nog gestort. Een bemoedigend cijfer, maar dat moet nog beter kunnen, vindt minister Sannen. "Vlamingen zijn nu al de Europese kampioen wat het selecteren van afval betreft, maar alles kan beter. We zijn goed op weg om onze doelstelling te halen om tegen eind 2005 het storten van afval tot nul te herleiden."

De lichtjes krimpende afvalberg is des te opmerkelijker omdat de consumptie op zich niet daalt. Per consumptie-eenheid werd vorig jaar echter gemiddeld minder afval geproduceerd. "Dit wijst op een ontkoppeling van de groei van afvalproductie en consumptie", stelt Ovam vast. Met andere woorden: producenten, distributeurs en consumenten zorgen preventief voor minder afval.

De cijfers zijn een opsteker voor Vlaams minister van Milieu Sannen (Agalev). Zijn voorgangster en partijgenote Vera Dua, die ontslag nam na de voor de groenen desastreuze federale verkiezingen, werd de voorbije jaren wel eens verweten geen vooruitgang te boeken in het afvalbeleid. Ook bij coalitiepartner SP.A viel daarover soms een kritisch woord. "De cijfers bewijzen het ongelijk van de critici", vindt woordvoerder Ron Hermans van het kabinet-Sannen. "Een afvalbeleid kan enkel renderen als lange tijd consequent op dezelfde nagel geklopt wordt. Dat is wat we met het preventie- en kringloopbeleid gedaan hebben. Er is bij de bevolking langzamerhand een draagvlak voor een preventief en selectief beleid gecreëerd en dat werpt nu zijn vruchten af."

Minister Sannen: 'Tegen 2005 wordt er geen kilo afval meer gestort'