Direct naar artikelinhoud

Pakistaanse moeder gestenigd wegens gsm-bezit

Vermoord worden omdat je een mobieltje bezit, het is wat de Pakistaanse Arifa Bibi dinsdag is overkomen.

Deze moeder van twee uit Dera Ghazi Khan, in Punjab, werd door haar oom betrapt terwijl ze aan het bellen was. De man deed een beroep op de lokale panchayat of tribale rechtbank, die vervolgens haar dood door steniging beval.

Vervolgens werd Arifa door haar oom en neven meegenomen naar een verlaten oord, waar ze werd vermoord. Ze werd ter plaatse in de grond gestopt. Haar kinderen waren niet op de hoogte, laat staan dat ze weten waar het graf van hun moeder zich bevindt. Een verwant deed aangifte bij de politie. De agenten hebben een onderzoek gestart, maar tot dusver werd niemand gearresteerd.

Arifa is een van de vele vrouwen die stierven door panchayat-vonnissen. Deze traditionele rechtbanken zorgen voor 'gezwinde rechtspraak' maar blijken in de praktijk vooral een instrument van machtigen tegen zwakken, van rijken tegen armen. De beklaagde voor de panchayat-rechtbank heeft geen recht op een advocaat, mag zichzelf evenmin verdedigen en kan niet tegen het vonnis in beroep gaan. De rechtbanken opereren in een wettelijk vacuüm, maar lokale politiediensten gaan zelden tegen hun praktijken in.

Tweederangs

Pakistan is volgens een recent onderzoek van de Thomson Reuters Foundation een van de drie gevaarlijkste landen voor vrouwen ter wereld, na Afghanistan en Congo. Jaarlijks worden meer dan 1.000 meisjes en vrouwen er het slachtoffer van niet zelden door panchayats bevolen eremoorden. 90 procent van de vrouwen lijdt onder huiselijk geweld. Als Pakistaanse vrouwen buitens huis werken, verdienen ze gemiddeld 82 procent minder dan hun mannelijke collega's.

"Zonder tussenkomst van de overheid zal Arifa's zaak op dezelfde manier worden behandeld als die van veel andere onschuldige vrouwen. Zij stierven en hun moordenaars bleven ongestraft", zo schreef de Asian Human Rights Commission gisteren in een communiqué. "We vragen het parlement daarom om wetgeving uit te werken die alle vormen van illegale rechtbanken, waaronder panchayats, te verbieden. Bovendien moeten de leden van die rechtbanken worden gearresteerd en berecht."