Direct naar artikelinhoud

Aalst

Aalst, stad van carnaval en van Louis Paul Boon. 'Aalst, dat is acht liter bier per dag per inwoner, kinderen inbegrepen', zo typeerde de bekende ajuin Steven Van Herreweghe ooit zijn stad. Heeft 'Marginaalst' zijn bijnaam dan verdiend? De cijfers tonen een veel genuanceerder beeld.

Op cultureel vlak valt er in Aalst minder te beleven dan in andere centrumsteden. In 2010 werden er per 10.000 inwoners 136 podiumvoorstellingen of expo's georganiseerd. Oostende - nummer één - doet bijna drie keer beter. Aalst bengelt ook onderaan qua aantal musea. In de stad werkten in 2010 dan ook maar 35 mensen in de culturele of creatieve sector.

SPORT EN RECREATIE Aalst is niet de sportiefste stad. In 2011 deed amper 40 procent van de Aalstenaars aan sport - het gemiddelde van de Vlaamse centrumsteden is 47 procent. Mogelijk is hier een verband met de speelruimte in de wijken. Amper 30 procent van de kinderen woont in de buurt van een door de stad aangelegde speel- of sportruimte.

DIVERSITEITMinderheden zijn, over het algemeen gesproken, in deze stad niet zo graag gezien. In 2011 werd in de centrumsteden gepeild naar de houding tegenover 'andere culturen'. Die was nergens zo negatief als in Aalst. Onbemind wegens onbekend? Uit hetzelfde onderzoek bleek dat Aalst ook niet zo goed scoort op 'contact leggen met buurtbewoners'.

Aalst mag zich de veiligste centrumstad van Vlaanderen noemen. De kans dat je er het slachtoffer wordt van een misdaad is twee keer kleiner dan in Gent en Antwerpen. Al even voortreffelijk scoort Aalst op het vlak van verkeersveiligheid. Tussen 2007 en 2009 vielen er vijf zwaargewonden en doden per 10.000 inwoners. De stad scoort daarmee zelfs beter dan Leuven, tot 2006 de koploper inzake verkeersveiligheid.

De stad kent, ook vanwege de nabijheid van Brussel, nogal wat problemen die je eerder met een grote stad zou verbinden. Niettemin blijft een typisch grootstedelijk probleem als werkloosheid er binnen de perken. Met 8,49 procent in augustus 2012 (tegenover 9,23 procent zes jaar geleden) heeft de stad zelfs het op twee na beste cijfer van de Vlaamse steden.

WONEN Wonen is nog vrij betaalbaar in Aalst. Bovendien is het gemiddelde gezinsinkomen er behoorlijk hoog. Slechts 18 procent van de gezinnen moet meer dan 30 procent van zijn inkomen aan huishuur of de afbetaling van zijn woning besteden. Alleen Roeselare en Kortrijk doen beter.

Ilse Uyttersprot (CD&v)