Direct naar artikelinhoud

'Val Westen aan in clubs en straten'

IS heeft een geluidsboodschap van zijn nieuwe nummer twee naar buiten gebracht. Wie die 'Abu Hassan Al Muhajir' eigenlijk is, is nog een mysterie. Maar zijn oproep om het Westen aan te vallen 'op markten en straten' maakt duidelijk dat hij even hard aast op terreur als zijn voorganger.

Het enige wat al zeker is over de man die gisteren werd voorgesteld als de nieuwe woordvoerder van Islamitische Staat, is dat hij niet uit Syrië of Irak afkomstig is. Het achtervoegsel 'muhajir' betekent immers 'migrant', een term die in het zelfverklaarde kalifaat op een inwijkeling slaat.

Sommige deskundigen menen een accent uit Jordanië te horen in zijn Arabische toespraak, terwijl anderen eerder denken aan een Marokkaan of Algerijn. Maar het is zelfs niet uitgesloten dat de nieuwe topfiguur een Europees verleden heeft.

Hoe hoog hij precies in de hiërarchie staat, moet ook nog duidelijk worden. Maar de man die hij opvolgt, was veel meer dan zomaar een woordvoerder. Abu Mohammad Al Adnani, een Syriër die in augustus werd gedood door een Amerikaanse drone, gold als de tweede belangrijkste man van de terreurorganisatie. Hij stond aan het hoofd van 'Amn Al Kharji' - letterlijk 'externe veiligheid' - wat in de praktijk het departement is dat aanslagen tegen het Westen beraamt, met die in Brussel en Parijs als gruwelijke hoogtepunten tot hiertoe.

Lone wolves

Het heeft er alle schijn van dat Abu Hassan Al Muhajir ook die rol van aanslagplanner overneemt. Want in zijn 24 minuten durende speech verklaarde hij dat het Westen uit is op de vernietiging van alle moslims en dat Islamitische Staat daartegen opkomt door de westerlingen "in hun eigen landen" te bestrijden.

Net zoals zijn voorganger dat meermaals deed, riep hij ook de volgelingen van IS op tot spontane terreur. "Val hen aan op hun markten, in hun straten en in hun clubs", sprak hij. "Val hen aan op iedere onverwachte plek. Verbrand de grond onder hun voeten. Wat jullie doen, maakt een verschil."

Sedert de aanslagen van vorig jaar in Parijs hebben lone wolves alleen in West-Europa al zeker negentig slachtoffers de dood in gejaagd. De boodschap van Abu Hassan Al Muhajir maakt duidelijk dat IS die bron van terreur wil blijven gebruiken, naast aanslagen die worden gepland vanuit het kalifaat zelf.

Het zou toeval kunnen zijn, maar uitgerekend gisteren deden er ook berichten de ronde dat Rachid Kassim - een Fransman die berucht werd door zulke eenzame wolven te sturen - ondanks een lange stilte nog altijd in leven is en ook op bloedvergieten blijft zinnen. Er zijn de afgelopen vijf maanden al zeker 25 kandidaat-terroristen gevat die met Kassim in contact stonden, onder wie vier in België.