Direct naar artikelinhoud

'Grandslamtitel? Waarom niet?'

Nummer tien van de wereld, bijna zeker van een plaatsje op de Masters en nu al uitkijkend naar de finale van de Davis Cup eind november. Na een moeilijke zomer is David Goffin opnieuw de hemel aan het bestormen.

Twee titels (Shenzhen en Tokio) in drie weken tijd. Uw Aziatische tournee was een succes.

Goffin: "Het was alleszins erg goed. Nochtans was het niet simpel om van de Davis Cup, en de indoor-gravelbaan in Brussel, om te schakelen naar het Chinese Shenzhen, waar het 35 graden was met een belachelijk hoge luchtvochtigheid. Maar alles is goed verlopen en ik kon mijn niveau telkens verhogen. In Tokio kende ik dan weer de omstandigheden van vorig jaar (finale, FDW) en ik ben er helemaal weg van. Ik heb er echt goede wedstrijden gespeeld tegen onder anderen Gasquet en Schwartzman."

Klopt het dat je in Tokio 300 flessen wijn hebt gewonnen?

"Jawel! Dat was een van de prijzen. Ik moet nog wel zien hoe die bij mij gaan geraken." (lacht)

Ga je die ook allemaal uitdrinken?

"Ik ga hem eerst proeven, zien of hij wel goed is. En daarna ga ik de minder goede flessen links en rechts wel uitdelen, ja." (lacht)

Hoe gaat het ondertussen met je knie?

"Ça va. Ik blijf nog met tape spelen om de knieschijf vast te zetten. De ontstekingsremmers tracht ik stilaan af te bouwen. Maar ik ga daar pas helemaal vanaf zijn als ik in het tussenseizoen enkele weken rust kan nemen."

Fit zijn en blijven is meer dan ooit belangrijk in het hedendaagse mannentennis. Vandaar ook dat volgend jaar dokter Maurice Joris (sportarts die ook in het Davis Cup-team zit) meer van de partij zal zijn op de grote afspraken?

"Juist. Hij gaat zich wat meer vrijmaken voor mij en samen met de kinesist van de Davis Cup, Patrice Wauthier, een twaalftal weken per jaar meereizen. Hij is al mijn dokter sinds ik negen jaar ben, kent me vanbinnen en vanbuiten. Ik houd ervan om met hem te discussiëren, omdat hij een iets andere visie heeft op de sport en mijn lichaam. Hij zal dan ook voor een meerwaarde zorgen in ons team."

Denk je dat je momenteel je beste tennis van het seizoen speelt?

"Op hardcourt wel, ja. Maar ik heb ook goed getennist op gravel in Monte Carlo (halve finale) en Madrid (kwartfinale) en speelde ook zeer behoorlijk in het begin van het seizoen in Rotterdam (finale). Ik mag wel zeggen dat ik een compleet en constant jaar achter de rug heb met heel goede passages."

Je schurkt nu echt wel heel dicht tegen de echte top aan. Voel je dat ook zo aan?

"Ik voel alleszins dat ik nog altijd progressie maak en dat ik er meer en meer in slaag het gevecht aan te gaan met de allerbesten. Met mijn huidige niveau heb ik zeker mijn plaats tussen hen. Nu komt het erop aan mijn grenzen nog wat te verleggen."

Een grandslamtitel winnen, bijvoorbeeld?

"Waarom niet? Het is niet onmogelijk. Op de US Open geraakten Kevin Anderson en Pablo Carreno Busta tot in de halve finale, Marin Cilic speelde de finale op Wimbledon. Ik hoop alleszins ooit één keer mijn kans te krijgen."

Deze week ben je eerste reekshoofd op de European Open in Antwerpen. Is dat een belangrijk toernooi voor jou?

"Ja, want het is er eentje dicht bij huis en dat geeft toch wel een speciale ambiance en wat extra motivatie om het goed te doen. Ik hoop fris aan de start te komen, want ik wil hier wel winnen."

Na Antwerpen staan er je, met hoogstwaarschijnlijk de Masters en de finale van de Davis Cup, nog enkele fantastische uitdagingen te wachten. Dat is toch een seizoensslot waar iedereen van droomt?

"Hadden ze mij dit na de US Open gezegd dan had ik het niet geloofd. Mijn enige doel na New York was zonder pijn te kunnen spelen en ik had me dan ook geen enkel resultaat vooropgesteld, ik heb enkel getracht goed te tennissen. Dit is dan ook zonder meer een hoogst onverwacht einde van het jaar."