Direct naar artikelinhoud

Paltrow en Jolie beamen wangedrag van Weinstein

Het schandaal rond het seksueel wangedrag van Harvey Weinstein dijt uit. Met nieuwe Hollywood-getuigenissen, maar ook prominenten die de producent verdedigen en geruchten dat bekende acteurs hem een hand boven het hoofd hielden.

Meer en meer actrices getuigen over de jarenlange seksuele intimidaties van de machtige Hollywood-producent. Gwyneth Paltrow vertelt aanThe New York Timeshoe Weinstein zijn hand op haar schoot legde tijdens een meeting over haar film Emma in een hotelsuite in Beverly Hills. En vervolgens voorstelde om naar de slaapkamer te trekken voor een massage. Paltrow, toen samen met Brad Pitt, wees zijn avances af, maar Weinstein waarschuwde dat ze haar mond moest houden.

Ook actrices als Rose McGowan, Rosanna Arquette en Angelina Jolie deden ondertussen een boekje open over de man. Die laatste weerstond net als Paltrow ongewenste avances in Weinsteins hotelkamer, eind jaren negentig. "Ik heb nooit meer met hem samengewerkt en anderen voor hem gewaarschuwd", zegt Jolie.

Vele andere bekende Hollywood-gezichten, onder wie Meryl Streep, George Clooney, Judi Dench en Ben Affleck, hebben het wangedrag van Weinstein openlijk veroordeeld.

Modeontwerpster Donna Karan was een van de weinigen die genoeg de verdediging van Weinstein opnam. Volgens Karan moeten vrouwen ook een hand in eigen boezem steken. "Hoe tonen we ons als vrouwen? Vragen we erom door al die sensualiteit en seksualiteit tentoon te stellen?" Een uitspraak waar ze al afstand van heeft genomen. In een statement noemt ze elk seksueel overschrijdend gedrag onacceptabel.

Niet beschermd

Acteurs Matt Damon en Russell Crowe worden op hun beurt ervan beschuldigd dat ze Weinstein beschermden. Volgens Sharon Waxman van The Wrap werd haar onthullend exposé over Weinstein in 2004 uit The New York Times gehouden na druk, achter de schermen, van onder meer Damon en Crowe. The Times, die nu als eerste uitpakte met het schandaal, ontkent, net als Damon.