Direct naar artikelinhoud

Europa keurt Belgische diamanttaks goed

De Europese Commissie geeft groen licht voor de Belgische diamanttaks. Het gaat niet om verdoken staatssteun oordeelt Europa. In november zou het parlement de taks kunnen goedkeuren.

De diamanttaks moet een einde maken aan een reeks conflicten tussen de diamantsector en de fiscus. Diamantairs worden niet langer belast op hun winst, maar moeten 0,55 procent betalen op de omzet. Het mechanisme geldt enkel voor geregistreerde groothandelaars in diamanten. Onder meer de Raad van State uitte voorbehoud bij het systeem en wees erop dat het mogelijk als staatssteun zou worden aanzien door Europa.

De Commissie laat nu echter weten dat de taks geen inbreuk vormt. "Het nieuwe regime zal ervoor zorgen dat de groothandelaars in diamant meer belastingen betalen", stelt de Commissie. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil in september een aangepast wetsontwerp voorleggen aan de ministerraad. In november zou het parlement het dan kunnen goedkeuren. "Deze goedkeuring door Europa toont aan dat de maatregel geen staatssteun betreft en dus geen gunstregime is, zoals sommigen steeds ten onrechte beweren", reageert Van Overtveldt. "Met de diamanttaks zorgen we eindelijk voor een sluitende fiscale behandeling van een zeer complexe sector."