Direct naar artikelinhoud

Inflatie duwt ook Belgische voedselprijzen de hoogte in

Basisproducten als koffie en suiker verdubbelden het afgelopen jaar in prijs, en ook granen zijn in ons land een pak duurder geworden. België ontsnapt niet aan de mondiaal stijgende voedselprijzen, maar ook de inflatie zorgt voor een opwaartse druk, zegt BNP Paribas Fortis-econoom Philippe Gijsels. “De indexering na de prijsstijging zet andere mechanismen in gang, zoals een loonstijging. Die druk duwt de inflatie de hoogte in, en zo blijven de prijzen stijgen.”

Toch verwacht Gijsels binnen afzienbare tijd een terugval in de prijzen van basisvoedingsproducten, of op zijn minst een stabilisering. “Wellicht gaan we niet meer terug naar het oorspronkelijke niveau, maar na een dergelijke snelle prijsstijging volgt doorgaans de val, waarmee ook de inflatiedruk zal afnemen.” Gijsels verwacht een neerwaartse correctie van 10 tot 15 procent.

Hij wijst ook op allerlei bewegingen aan aanbodzijde, die verlichting kunnen brengen. “De hoge prijzen stimuleren landbouwers ook om meer te bemesten of hun bestaande gronden uit te bouwen, om te kunnen profiteren van het gunstige verkoopsklimaat. Nu al merk ik dat de productie van meststoffen wordt opgevoerd. Een toename van het aanbod zal de prijsstijgingen enigszins milderen.”