Direct naar artikelinhoud

Nederlandse jeugd massaal aan de slag

OCMW-kraan dicht

tot 27 jaar

Wie brood op de plank wil, moet ervoor werken. Nederlandse schoolverlaters zonder werkervaring hebben zelfs na een wachttijd niet automatisch recht op een werkloosheidsuitkering, zoals in ons land. Sinds juli 2009 krijgen Nederlanders tot 27 jaar ook geen bijstandsuitkering (vergelijkbaar met onze OCMW-steun) meer. Gemeenten worden verplicht jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering, een persoonlijk aanbod te doen dat bestaat uit werk, scholing of een combinatie van beide.

Bij acceptatie van een leeraanbod krijgen de jongeren waar nodig een inkomen dat even hoog is als de bijstandsuitkering. Het is vooral de bedoeling dat gemeenten de jongeren zonder basisopleiding zoveel mogelijk aanmoedigen om die eerst te halen.

Het Nederlandse beleid wil voorkomen dat de kwetsbaarste groepen, waaronder jonge allochtone werklozen, op vroege leeftijd afhankelijk worden van een steunuitkering.

“Een maatregel die zijn effect niet heeft gemist”, vindt Huub Paffen van hr-dienstverlener SD Worx Nederland. “Uit onderzoek blijkt dat onder meer de Marokkaanse jongeren vaak laaggeschoold zijn en niet over de nodige startkwalificatie beschikken. Zij worden nu aangezet om een opleiding te volgen.”

Kleinebanenregeling

De Nederlandse regering-Rutte heeft zopas de kleinebanenregeling, een tijdelijke anticrisismaatregel, met een jaar verlengd. “Uit onderzoek blijkt dat de regeling positief is voor de werkgelegenheid in sectoren waarin veel jongeren een kleine baan hebben”, argumenteert de overheid.

Waar gaat het om? Werkgevers hoeven geen sociale bijdrage te betalen voor werknemers tot 23 jaar die minder dan de helft van het minimumloon verdienen. De jongeren hoeven evenmin een sociale bijdrage te betalen. Voor werkgevers betekent de regeling een aanzienlijke loonkostenverlaging.

Niet iedereen is even enthousiast over de kleine banen. De vakbond FNV Bondgenoten wijst op de perverse gevolgen in de supermarktsector. De jeugdbanen kunnen ten koste gaan van banen voor ouderen, en werkgevers zouden geneigd zijn voltijdse betrekkingen in stukken te knippen om voor de regeling in aanmerking te komen. “Voor iedere fulltimer die eruit vliegt worden drie jongeren aangenomen. Die jongeren werken een maximum van twaalf uur in de week, waardoor werkgevers geen sociale lasten hoeven af te dragen”, beweert de vakbond.

Vier keer tijdelijk

contract na elkaar

Nog een anticrisismaatregel die blijft lopen: de versoepeling van de regels over tijdelijke contracten. De Nederlandse werkgever mocht zijn personeelslid vroeger maximaal drie contracten van bepaalde duur aanbieden, alvorens verplicht de overgang te maken naar een contract van onbepaalde duur. Sinds juli 2010 mag dat vier keer na elkaar, voor een maximale totale periode van twee jaar. Het gaat om een tijdelijke wet tot 2012. Huub Paffen van SD Worx: “Deze maatregel lijkt me meer bij te dragen tot de werkgelegenheid bij jongeren dan de kleinebanenregeling. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Wat als de maatregel weer wordt afgeschaft?”

Zakgeldbanen

voor tieners

Lokale overheden helpen de jongeren via creatieve subsidieformules aan een baan. Zelfs de allerjongste werkwilligen worden gestimuleerd. Een aantal gemeenten organiseert “zakgeldbanen” voor tieners tussen 13 en 16 jaar. In die projecten, die overigens voldoen aan de wetten inzake kinderarbeid, doen jongeren allerlei klussen en ontvangen daarvoor een geringe vergoeding. “De achterstandsjeugd kennis laten maken met het arbeidsproces”, wordt vaak aangegeven als doelstelling.

Nog een typisch instrument in sommige Nederlandse regio’s: de jongerenvoucher. Dat zijn tegemoetkomingen van de plaatselijke overheid, doorgaans 2.500 euro, aan werkgevers die jongeren onder 27 jaar minimaal een half jaar in dienst nemen.