Direct naar artikelinhoud

‘Beleggers negeren veel slecht nieuws’

De Brusselse beurs heeft de bankencrisis verteerd. Zijn alle donderwolken verdreven? Nee, denkt Koen Schoors, professor economie aan de Universiteit Gent.

Lopen beleggers te hard van stapel?

Koen Schoors: “Ik denk dat ze veel negatief nieuws negeren. De inflatie stijgt. De rente zal stijgen. En de Europese overheden moeten besparen. Dat zal op de economische groei wegen. In Italië en Frankrijk bijvoorbeeld is er nog serieus wat werk te doen en dat zijn niet de minste landen. Samen zijn ze goed voor 30 procent van de economie van de eurozone.”

“Wat we nu zien is precies het omgekeerde van twee jaar geleden. Tijdens de crisis wou niemand het goede nieuws zien. Nu zijn beleggers het slechte nieuws zo beu dat ze het negeren.”

De wereldeconomie is er toch beter aan toe dan een half jaar geleden?

“Dat klopt. Maar uit de VS komt nog altijd gemengd nieuws. De ondernemer is optimistisch, maar de werkloosheid blijft hoog. Het hart van de Europese economie, Duitsland, doet het beter dan de VS. Maar Duitsland teert op zijn export en dus op de groei elders in de wereld. Beleggers geloven dat de groeilanden de boel gaan rechthouden. Maar dat zal niet zonder rimpeling gebeuren.

“Dus ja, het gaat beter. Ik spreek dan ook niet van een zeepbel. Maar we weten dat er nog negatieve zaken aankomen en die zijn nog niet in de koersen verrekend. Ik verwacht een correctie op de beurzen, maar hoeveel en wanneer is moeilijk in te schatten.”

Zal China voor de pijl in de rug zorgen?

“Dat risico bestaat. China heeft heel veel geïnvesteerd en het is moeilijk te geloven dat dat kan blijven duren. En bovendien loopt het Chinese model tegen zijn politiek-economische grenzen aan. Kijk maar naar de VS die morren over het Chinese wisselkoersbeleid. Het is te hopen dat een aanpassing geleidelijk gebeurt, maar het kan ook schoksgewijs zijn.

“Je mag ook niet vergeten dat de snelle groei in bijvoorbeeld China te maken heeft met het monetair beleid in het Westen. Het soepele monetair beleid schept liquiditeiten die voor een deel naar China vloeien. Binnen afzienbare tijd zullen de westerse centrale banken de rente beginnen te verhogen. Dat zal ook in China een impact hebben.”

Wat kan het beursoptimisme op korte termijn temperen?

“De stijging van de olieprijs. Dat kan de inflatie doen oplopen en sneller dan verwacht tot renteverhogingen leiden.”