Direct naar artikelinhoud

Zika in Miami dwingt VS tot primeur

Angst voor het zikavirus heeft in de VS geleid tot een uitzonderlijke maatregel: een binnenlands negatief reisadvies. Zwangere vrouwen wordt aangeraden een deel van de stad Miami te mijden, nadat mensen er geïnfecteerd werden.

Er zijn in de Verenigde Staten al meer dan 1.600 zikagevallen bekend, maar tot nu toe ging het om besmettingen die zijn opgelopen buiten de eigen landsgrenzen. In Miami blijkt nu dat veertien mensen het virus hebben opgelopen door de beten van muggen in die stad zelf.

Dit was voor de gezondheidsdienst CDC aanleiding zwangere vrouwen het advies te geven niet naar de wijk Wynwood te gaan. Vrouwen die onlangs in deze buurt zijn geweest, wordt aangeraden de komende maanden zwangerschap te voorkomen. Mochten ze al zwanger zijn, dan krijgen ze het advies zich op zika te laten testen.

Verspreiding langs oostkust

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de CDC dat de dienst de bevolking adviseert een plek in eigen land te mijden.

Een team van experts is naar Florida gestuurd om verspreiding van het zikavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat het virus zich verder zal verspreiden in de warmere, zuidelijke staten en langs de oostkust van de VS, zegt expert Bart Knols. "Dit is bijzonder lastig tegen te houden. De Amerikanen moeten er rekening mee houden dat ze er een nieuwe exotische ziekte bij hebben."

Slechts een op de vijf geïnfecteerde mensen heeft last van symptomen als koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. Dat maakt bestrijding extra moeilijk. "Als je niet weet dat je het onder de leden hebt, weet je ook niet dat je bijdraagt aan de transmissie van het virus. Als je het virus hebt en je wordt geprikt door een mug dan doe je mee met het overdragen."

Het zikavirus mag voor de meeste mensen onschuldig zijn, voor zwangere vrouwen betekent het een risico. Infectie kan leiden tot neurologische afwijkingen aan de ongeboren vrucht. Baby's kunnen met te kleine schedels en verstandelijke beperkingen ter wereld komen.

Geen geld voor bestrijding

Wetenschappers vinden dat de regering meer geld moet uittrekken voor de bestrijding van het zikavirus. Obama vroeg het Congres dit voorjaar 1,7 miljard euro beschikbaar te stellen, maar dat bedrag is niet op tafel gekomen. Het Congres is met zomerreces gegaan zonder het geld vrij te maken.