Direct naar artikelinhoud

Erdogan verlengt noodtoestand

Terwijl in Istanbul een paar duizend mensen op straat zijn gekomen uit onmin met de uitkomst van het Turkse referendum, heeft president Erdogan beslist de noodtoestand met drie maanden te verlengen.

De noodtoestand werd in juli vorig jaar uitgeroepen, na de mislukte coup. Zonder nieuwe verlenging zou er morgen een einde zijn gekomen aan de staat van beleg. De oppositie klaagde al aan dat haar campagne voor het referendum werd geboycot door de noodtoestand, onder meer omdat die de vrijheid van vergadering inperkte.

Een analyse die de verkiezingswaarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) delen. Het neen-kamp kreeg volgens hen geen eerlijke kans in het Turkse referendum.

De OVSE heeft weliswaar weinig grote onregelmatigheden waargenomen, maar hekelt de campagne die eraan voorafging. "Hoewel er zondag weinig problemen waren, vond het referendum plaats onder omstandigheden waarin democratische vrijheden werden onderdrukt door de noodtoestand die sinds de mislukte staatsgreep is ingesteld", zegt Cezar Florin Preda, het hoofd van de waarnemersmissie. De organisatie merkt ook op dat "tijdens het tellen de procedure werd gewijzigd", wat de veiligheid niet ten goede kwam: "Het referendum voldeed niet aan de eisen van de Raad van Europa."

Voldoende geïnformeerd?

Voormalig sp.a-politicus Selahattin Koçak heeft dan weer ernstige twijfels of de ja-stemmers wel voldoende geïnformeerd waren. "Mijn buikgevoel zegt dat er heel veel Turken hier niet weten waar ze precies ja op gestemd hebben", aldus Koçak. "Het ging om 18 verschillende wijzigingen in de grondwet. Erdogan heeft die handig gebundeld in een pakket. Het zou me niet verbazen mocht een aantal Turken ja hebben gestemd uit protest."