Direct naar artikelinhoud

Bonden Agfa verwachten nog meer besparingen

Bij de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa- Gevaert staat vandaag een bijzondere ondernemingsraad op het programma. De vakbonden verwachten geen ontslagen, wel een nieuwe reeks besparingen.

De topman van Agfa, Christian Reinaudo, verkondigde vorige week dat hij een versnelling hoger wil schakelen in de sociale besprekingen met de bonden. Die gesprekken gaan over de toekomst van Agfa's filmfabriek in Mortsel. Daar werken 2.400 werknemers (1.500 arbeiders). De vakbonden vielen uit de lucht.

Het volume van traditionele film - voor bioscopen, luchtfotografie, microfilm en gedrukte schakelingen - neemt door de digitalisering jaar na jaar af. "Mortsel is niet langer het ministerie van Fotografie, hè. De volumes dalen, terwijl door de loonindex en de herstructurering de kosten toenemen. Het plaatje klopt niet", verklaarde Reinaudo.

De vraag is hoe de Fransman het plaatje wel wil doen kloppen. Geld voor een dure sanering met brugpensioenen is er niet. De bonden verwachten geen ontslagen. "Er waren al veel ontslagen en afvloeiingen. We hebben iedereen nodig om de machines te laten draaien. We zitten nu al op ons tandvlees", zegt Koen Zeuwts (LBC). Yves Van Antwerpen (ACV) verwacht besparingsmaatregelen zoals inleveren op loon en deeltijds werken.