Direct naar artikelinhoud

JPMorgan beleeft beter kwartaal dan verwacht

JPMorgan boekte over de eerste drie maanden van het jaar een winst van 5,6 miljard dollar (3,9 miljard euro), of 1,28 dollar per aandeel. Daarmee deed de bank het beter dan analisten hadden verwacht.

Net als de voorbije kwartalen was JPMorgans 67 procent hogere kwartaalwinst voor een groot stuk te danken aan het feit dat de bankgroep minder geld opzij moest zetten voor slechte kredieten en kredietkaartleningen. Ook de zakenbankafdeling zette een behoorlijk resultaat neer. Voor de retailtak ziet het plaatje er enigszins anders uit. Daar moest JPMorgan nog altijd “uitzonderlijk hoge verliezen” boeken op zijn woonkredieten, gaf topman Jamie Dimon gisteren toe. “Helaas zullen we die verliezen nog een tijdje zien.”

Positief signaal

In de eerste drie maanden zag JPMorgan zijn inkomsten ook met met 8,5 procent tot 25,79 miljard dollar slinken. Die terugval is onder meer te wijten aan lagere rente-inkomsten en aan het feit dat de groep net als andere financiële instellingen minder commissies kon innen door de moeilijke marktomstandigheden. Daarnaast speelden de strengere financiële regelgeving en het feit dat er minder woonkredieten werden verstrekt een rol.

Toch reageren waarnemers al bij al opgelucht, want over het algemeen werd op een grotere terugval van de inkomsten gemikt.

Vooral het feit dat de inkomsten uit de marktenzalen nagenoeg stabiel bleven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en zelfs gestegen zijn ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar, wordt als een positief signaal gezien. Die marktenzaalactiviteiten waren lange tijd de belangrijkste winstmotor voor de Amerikaanse banken, maar bleken de voorbije maanden een pak minder winstgevend.

Jamie Dimon, van wie vorige week nog bleek dat hij de bestbetaalde bankier van 2010 was, vindt de cijfers overtuigend genoeg om te bevestigen dat JPMorgan opnieuw eigen aandelen zal inkopen. De bank lanceert een nieuw aankoopplan van 15 miljard dollar. Dit jaar wil JPMorgan al voor 8 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Tegelijkertijd trekt de bank haar interimdividend gevoelig op: van 5 dollarcent per aandeel tot 25 dollarcent.

De meevallende cijfers zijn alvast een hoopgevend signaal voor de beleggers in bankaandelen. Die mogen zich de komende dagen nog verwachten aan een pak kwartaalrapporten in de sector.

Vrijdag publiceert Bank of America, de grootste bank van de Verenigde Staten, haar cijfers. Citigroup komt op 18 april met resultaten, Goldman Sachs een dag later. De zakenbank Morgan Stanley licht haar kwartaalresultaten toe op 21 april.