Direct naar artikelinhoud

Contactgroep wil dat Kadhafi nu eindelijk opstapt

De pas opgerichte internationale Contactgroep Libië wil dat kolonel Kadhafi ontslag neemt en het Libische volk de kans geeft zijn toekomst in eigen handen te nemen.

De groep was gisteren in Qatar bijeen en zei dat de aanwezigheid van Kadhafi in Libië een bedreiging blijft en elke oplossing van de crisis onmogelijk maakt. De Libiërs moeten zonder hem de kans krijgen om hun toekomst te bepalen.

De Contactgroep is samengesteld uit landen, grote internationale instellingen en ook een vertegenwoordiging van de Libische rebellen mocht er aan deelnemen. Die maakte hiermee haar eerste grote optreden op de internationale politieke scène.

Ook is in Qatar beslist om een “voorlopig financieringsmechanisme” op te richten om de rebellen in staat te stellen de gebieden onder hun controle te besturen. Dat staat in de slottekst van de conferentie in Doha die Belga kon inkijken. Dezelfde tekst bevestigt dus ook dat kolonel Muammar Kadhafi moet vertrekken.

“De deelnemers zijn overeengekomen dat een voorlopig financieringsmechanisme een methode kan zijn voor de Nationale Overgangsraad en de internationale gemeenschap om inkomsten te genereren ter ondersteuning van de financiële en structurele noden van Libië”, luidt het in het document. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé is de oprichting “niet veraf meer”.

Zijn Britse collega William Hague liet dan weer verstaan dat het fonds gefinancierd kan worden door de Golfstaten. Eerder opperde de Nationale Transitieraad van de rebellen al de mogelijkheid om het geld van het Kadhafiregime vrij te maken dat momenteel geblokkeerd staat in het buitenland. Duits buitenlandminister Guido Westerwelle steunde dat voorstel, voor zover het over de bevroren staatsfondsen gaat. Volgens een woordvoerder van de rebellen zou de vrijmaking van de bevroren Libische fondsen alleen al in de VS zo’n 30 miljard dollar (20,7 miljard euro) in het laatje brengen.

Op de NAVO-top van vandaag en morgen in Berlijn gaat Frankrijk aan zijn bondgenoten vragen meer gevechtsvliegtuigen vrij te maken voor de bombardementen op militaire doelwitten in Libië. De vliegtuigen zullen ook sneller moeten toeslaan om efficiënter te kunnen werken, zei een Franse bron gisteren. Parijs drong de voorbije dagen net als Londen aan op bijkomende NAVO-inspanningen.

“In het licht van de noden houden te veel vliegtuigen zich slechts bezig met het afdwingen van het vliegverbod en te weinig met de luchtbombardementen”, klagen de Fransen. “We moeten collectief in staat zijn onze missie in Libië te volbrengen. Het gaat om het beschermen van de burgerbevolking. Daarvoor is meer operationele soepelheid nodig.”

Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse straaljagers wordt ongeveer de helft van alle luchtaanvallen momenteel door Franse en Britse gevechtsvliegtuigen uitgevoerd. De andere helft van de bombardementen is voor rekening van de Belgische, Canadese, Noorse en Deense toestellen. “Zes van de 28 bondgenoten voeren dus alle aanvallen uit”, zegt een militaire bron.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft aan de deelnemers van de bijeenkomst gezegd dat zeker meer dan de helft van de zes miljoen Libiërs humanitaire hulp zullen nodig hebben.

“In het slechtste geval zullen 3,6 miljoen Libiërs dringend humanitaire hulp nodig hebben”, zei de baas van de wereldorganisatie.