Direct naar artikelinhoud

Land pikt aarzelend de draad weer op

Scholen blijven open, treinen rijden weer, de metro hervat gedeeltelijk. Na een dag van chaos trekt het openbare leven zich weer op gang in de hoofdstad. Maar: het terreurniveau blijft op 4 en de luchthaven van Zaventem blijft sowieso vandaag nog dicht.

Terreurniveau

Meteen na de aanslagen werd het terreurniveau opgetrokken naar 4, het hoogste niveau. Dat wil zeggen dat een aanslag nog steeds 'nabij' is. De regering treft in samenspraak met de veiligheidsdiensten de gepaste maatregelen. Gisterochtend had premier Charles Michel (MR) aan de burgers gevraagd om zo veel mogelijk binnen te blijven, maar dat advies werd in de late namiddag weer opgeheven.

Auto

Door het verhoogde dreigingsniveau is ook beslist de grenscontroles op te voeren. Iedereen die in de richting van Nederland of Frankrijk rijdt, houdt beter rekening met files. Gisteren waren er op de E314 richting Nederland wachttijden van ruim een uur.

Trein

Het openbaar vervoer kan redding bieden, want dat rijdt opnieuw. Het treinverkeer over Brussel werd bijna een hele dag stilgelegd. Om 16 uur werden de drie grote stations geopend, zij het met strikte controles aan de ingangen. Gigantisch lange rijen mensen stonden aan te schuiven om binnen te geraken. De stations van Schuman, Luxembourg en Brussel-Nationale Luchthaven - alle in de buurt van de aanslagen - blijven gesloten. "Maar we hebben er goede hoop op dat de ochtendspits vlot zal verlopen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Bus en metro

Ook De Lijn heeft zijn dienstverlening gisteren hervat, net als de Brusselse metro. De lijnen 2 en 6 zullen opnieuw rijden zodra dat mogelijk is, de rest van de metro is open tussen 7 en 19 uur. Op lijn 1 en 5 stoppen de metro's niet tussen de haltes Schuman en Centraal Station. Om die afstand te overbruggen, kunnen reizigers gebruikmaken van pendelbussen. De lijnen 3, 4, 7 en 25 worden normaal uitgebaat, maar stoppen niet in elk station.

Luchthaven

De luchthaven in Zaventem blijft zeker nog voor de rest van de dag gesloten. Het opruimen gaan vandaag voort. Gisteren werd de hele dag politieonderzoek uitgevoerd. Wel liet CEO Arnaud Feist verstaan zo snel mogelijk de luchthaven weer te willen openen. Alle luchtvaartmaatschappijen bieden de reizigers aan om hun ticket gratis om te boeken of te annuleren. Ryanair laat vluchten vanuit Charleroi opstijgen die gepland waren voor Zaventem. Thomas Cook laat vliegtuigen nog tot en met zondag opstijgen vanuit Luik. Jetairfly opereert zolang vanuit Oostende. De reizigers worden verwittigd.

Scholen

Kinderen kunnen vandaag gewoon naar de klas. Dat liet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weten. Gisteren werd aan alle kinderen gevraagd om binnen te blijven tijdens de middagpauze, maar die maatregel werd opgeheven. Er zijn geen aanwijzingen dat scholen een doelwit vormen van terroristen. Toch blijven in Vilvoorde alle scholen dicht, net als in Machelen en Diegem. "Er is onvoldoende politie om bij alle scholen aanwezig te zijn", stelt burgemeester Hans Bonte (sp.a).

Universiteiten

De VUB blijft tot en met vrijdag gesloten. Er is een verhoogd veiligheidsrisico door de politiekazernes aan de Generaal Jacqueslaan. Ook werd er een verdacht pakket onschadelijk gemaakt. Alle lessen worden geschrapt en het personeel werkt van thuis uit. De ULB gaat wel door met de lessen.

Bedrijven

Wordt er vandaag gewerkt in Brussel? "In veel bedrijven zullen werknemers de keuze krijgen: naar het werk komen of van thuis aan de slag gaan", zegt Tom Demeyer, de woordvoerder van bedrijvenkoepel Voka. "Werknemers zijn ook niet zeker of hun bus of trein weer zal rijden." Heel wat bedrijven in Brussel stuurden hun werknemers gisteren naar huis. Een aantal gerechtsgebouwen in de hoofdstad blijft vandaag dicht.

Winkels

Winkels in Brussel sloten gisteren de deuren, net als grote shoppingcentra en bioscopen. Die gaan vandaag weer open, als het van Brussels minister-president Rudy Vervoort (PS) afhangt. Hij wil dat zijn gewest zo snel mogelijk het normale leven weer opneemt. "Een lockdown is geen optie meer. Welk signaal geven we daarmee aan onze bevolking en aan de wereld?" Veel Brusselse hotels gaven alvast het goede voorbeeld en stelden gratis kamers ter beschikking van gestrande reizigers.

Sportwedstrijden

En de sport? De Rode Duivels gelasten gisteren hun training af voor de vriendschappelijke interland tegen Portugal. De wedstrijd is gepland op dinsdag in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion. Er is nog geen beslissing genomen over een mogelijke annulering. In november werd de match België-Spanje al afgelast vanwege de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs. De wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen gaat voorlopig gewoon door vandaag.