Direct naar artikelinhoud

Teken aan de wand

Youssef Kobo is communicatieadviseur van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Wie er nog aan twijfelde dat we in een verdeelde samenleving leven werd vanochtend nog eens met zijn neus op de feiten gedrukt. Op sociale media werden de wansmakelijke reacties van enkele tientallen landgenoten op het overlijden van Ramzi Mohamed Kadourri duchtig gedeeld. De 15-jarige jongen uit Genk genoot afgelopen week van een deugddoende vakantie met zijn familie in Marokko. Een vakantie die abrupt tot een einde kwam toen hij kwam te overlijden door een tragisch ongeval met een quad.

Het nieuws van zijn ongeluk werd op gejuich onthaald door de leden van de Facebook-pagina Vlaamse Verdedigings Liga. Een onlinecommunity met 23.000 leden die zich naar eigen zeggen inzet "tegen massamigratie en de islamisering van Vlaanderen, als bescherming voor de Vlaamse identiteit".

In enkele uren tijd verzamelde het artikel over het overlijden van Ramzi meer dan honderd racistische reacties die boekdelen spraken: "Was het een zelfmoordaanslag?", "Sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming?", "Makakken zijn geen Vlamingen. Dat zijn inteeltapen die geen respect hebben voor onze cultuur", "Weer één minder, spijtig dat er geen twee op zaten", "Die quad was waarschijnlijk gestolen of gekocht met de opbrengst van drugshandel", "Een smerige moslimrat, daar hebben we geen enkel verlies aan".

Wat sommigen bezielt om te applaudisseren bij de dood van een tiener enkel en alleen omdat hij Marokkaanse roots heeft, overstijgt mijn bevattingsvermogen. Toch komt het niet als een grote verrassing, dit is geen nieuw fenomeen. Telkens wanneer een nieuwswebsite een artikel online plaatst dat over minderheden gaat, volgt er meestal een tsunami aan xenofobe reacties. Ook op Facebook en Twitter worden jongeren met migratieroots vaak zonder enige aanleiding overstelpt met haatberichten.

Wat nog meer opvalt, is dat steeds meer gebruikers zich niet meer generen om met naam en toenaam dergelijke berichten de wereld in te sturen. Ook in het publieke debat merk je duidelijk dat de grens steeds verlegd wordt. Stigmatiserende uitspraken over hele bevolkingsgroepen die enkele jaren geleden nog op veel kritiek hadden gebotst, worden nu met schouderophalen onthaald.

De vraag is wat we hiertegen kunnen doen? We gaan nu eenmaal door een turbulent tijdsbestek waarin de tegenstellingen op scherp staan. De heropleving van extreemrechts en het populisme in combinatie met de vluchtelingcrisis en terreuraanslagen in onze contreien zetten grote druk op het samen leven tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Religieuze en politieke extremisten zijn communicerende vaten. Door het opjutten van de onderbuik van de samenleving en het cultiveren van angst en haat wordt onze samenleving van binnenuit ontwricht.

Het wordt hoog tijd dat we ons als samenleving bezinnen over de manier waarop we vandaag met elkaar omgaan. Ramzi verdiende beter dan dit.

We must learn to live together as brothers or perish together as fools - Martin Luther King, Jr.