Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse ouderen verliezen armenuitkering

Wie geen tien jaar in België heeft gewoond, krijgt op zijn oude dag geen extra uitkering voor armen meer, besliste pensioenenminister Daniel Bacquelaine (MR). 'Een onnodige maatregel die een kleine groep in diepe armoede duwt', reageert sp.a.

Ouderen die geen volwaardig pensioen hebben, kunnen in ons land een beroep doen op de IGO, de Inkomensgarantie voor Ouderen. Het is een broodnodige aanvulling opdat ze niet in armoede zouden verzeilen. Pensioenenminister Daniel Bacquelaine heeft een wetsontwerp klaar om de voorwaarden te verstrengen: wie geen tien jaar in België heeft gewoond, zal er niet langer recht op hebben op de uitkering.

Dat is in strijd met het Europees recht en met de Belgische grondwet, klaagt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman aan. Ze haalt een advies van de Raad van State aan, dat verwijst naar 'het beginsel van gelijke behandeling van EU-burgers'. Met andere woorden: heeft de Spanjaard of Bulgaar die zijn hele leven lang in België heeft gewoond, niet evenveel recht op de uitkering als degene die er nog maar net is?

Bovendien stelt het rechtsorgaan dat de maatregel de sociale bescherming aanzienlijk zal doen afnemen. Dat is volgens de grondwet enkel mogelijk als dit onvoldoende gemotiveerd is. "Bacquelaine heeft het over het algemeen belang en noodzakelijke besparingen", zegt Temmerman. "Maar dat zijn drogredenen. Hij zal een kleine groep mensen in diepe armoede duwen en de opbrengst voor de staatskas zal miniem zijn. Wie geen IGO-uitkering krijgt, zal bij het OCMW belanden en een leefloon krijgen. De kosten worden gewoon verschoven. Het is de minister louter om het symbool te doen."

Vanaf september 2017

Bacquelaine wijst de kritiek van de hand. "De uitkering voor ouderen in ons land is bij de hoogste van Europa. We moeten vermijden dat buitenlanders enkel daarvoor in België komen wonen." Hij wijst erop dat niemand zijn uitkering zal verliezen. Enkel wie vanaf september 2017 een aanvraag voor een uitkering indient, valt uit de boot. Volgens hem houdt de wetgeving ook juridisch stand: andere Europese landen hebben ook een apart regime voor mensen uit het buitenland.

Het wetsontwerp lag woensdag een eerste keer voor in de bevoegde commissie. Binnen twee weken wordt het allicht definitief goedgekeurd.