Direct naar artikelinhoud

Veel losse eindjes, geen echte doorbraak

Het onderzoek naar de daders van de aanslagen in Brussel en Zaventem gaat erg langzaam. De speurders zitten nog met veel losse eindjes. Een échte doorbraak is voorlopig veraf. De organisatie in kaart brengen blijkt een werk van lange adem.

In heel Europa zoeken de Belgische speurders volgens bepaalde bronnen nog zeker acht terreurverdachten. De extremisten, vooral Fransen en Belgen, zouden voortvluchtig zijn in Syrië of Europa.

Een van hen zou alvast de 25-jarige Yoni Patrick Abdoul Salam Mayne zijn. De man heeft een Brusselse vader en een Malinese moeder en vertrok in april 2013 voor het eerst naar Syrië. In juni van dat jaar keerde hij terug en werd opgepakt. Maar na zijn vrijlating vertrok hij in januari 2014 opnieuw naar Syrië, ditmaal samen met Abdelhamid Abaaoud en diens minderjarige broertje Younes.

Mayne werd wel 'gesneuveld' gemeld nabij de Syrische stad Raqqa in maart 2014. Als hij nu betrokken zou zijn, betekent dat dus dat zijn doodsbericht toen in scène werd gezet. Dat gebeurde voordien ook al met Abdelhamid Abaaoud.

Volgens onze informatie hebben al enkele gekende criminelen zich bij de speurders gemeld. Niet om zich aan te geven in het lopende terreuronderzoek, wél om te melden dat ze er niets mee te maken hebben. Ze gaan langs bij de politie omdat ze beseffen dat ze contact hebben gehad met iemand die mogelijks in het vizier komt van de speurders.

Italië

Het Belgische gerecht vraagt de uitlevering van Djamal Eddine Ouali, een Algerijn die in België wordt gezocht. Zaterdag werd de man in het Italiaanse Salerno opgepakt. Hij wordt ervan verdacht valse documenten te hebben bezorgd aan terroristen die aanslagen pleegden in Parijs.

Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa heeft Djamal Eddine Ouali alvast ook valse papieren bezorgd aan Najim Laachraoui, betrokken bij de aanslag in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, en aan Salah Abdeslam, verdacht van deelname aan de terreuraanslagen van 13 november in Parijs. Ook Mohamed Belkaïd, een andere verdachte van de aanslagen in Parijs en omgekomen bij een politie-operatie op 15 maart in Vorst, zou via hem valse papieren hebben gekregen.

"Het onderzoek moet aan het licht brengen of er ook documenten zijn bezorgd aan de terroristen die in Brussel hebben toegeslagen", blijft het parket van Brussel echter voorzichtig.

België

Het federaal parket voerde zondagochtend dertien huiszoekingen uit in ons land: vier in Mechelen, één in Duffel, drie in Brussel, drie in Laken, één in Molenbeek en één in Anderlecht. Alle huiszoekingen kaderden in een terreuronderzoek.

In totaal werden negen personen meegenomen voor verhoor. Vijf van hen werden daarna meteen vrijgelaten. Yassine A., Mohamed B. en Aboubaker O. moeten wel langer in de cel blijven. Zij werden allemaal in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. In welk dossier de invallen precies kaderden, kon het federaal parket niet kwijt.

Volgens onze informatie zouden de huiszoekingen in Mechelen alvast verband hebben gehouden met 'Abu Mujahid Al-Belgiki'. Dat is de Belgische Syrië-strijder die net voor het weekend in een IS-video over de Brusselse aanslagen opdook. Gisteravond waren er ook nog enkele huiszoekingen in het Kortrijkse. Die huiszoekingen leverden niets op.

Nederland

Bij de huiszoekingen van de politie in Rotterdam zijn in de nacht van zondag op maandag onder meer telefoons, simkaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen. Het Openbare Ministerie (OM) laat ook weten dat de procedure wordt opgestart om verdachte Anis B., die zondagmiddag in Rotterdam werd opgepakt, uit te leveren aan Frankrijk, waar de man gezocht werd. De drie andere verdachten die zondag gearresteerd zijn, worden verhoord door de Nederlandse recherche, aldus het OM.

Anis B. werd zondagmiddag opgepakt in Rotterdam op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. De Franse autoriteiten hadden vrijdag al om zijn aanhouding gevraagd. De 32-jarige Fransman zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

De Rotterdamse politie hield zondag nog drie verdachten aan. Het zijn twee mannen van 43 en een van 47 jaar met een Algerijnse achtergrond.