Direct naar artikelinhoud

Vettel viert vierde titel

Het kon niet meer fout lopen. Sebastian Vettel zou wereldkampioen worden in Delhi. Zijn manier van racen paste hij er niet voor aan. Ondanks die vierde kroon heeft Vettel het evenwel moeilijker dan ooit om neutrale fans te overtuigen.

Een feestje na de race zat er niet in. Het feestvarken moest rond middernacht al het vliegtuig op naar Abu Dhabi voor de volgende koers. Het deed de paddock in India vermoeden dat Sebastian Vettel sporen van gewenning vertoonde, na zoveel succes op zijn leeftijd.

De uitbarsting van vreugde en tranen voor, op en na het podium liet er geen twijfel over bestaan. De indrukwekkende donuts die hij voor de hoofdtribune opvoerde evenmin. "Dit is alles waar je als kind van droomt maar weet dat het nooit zal uitkomen", zei Vettel, pas 26 jaar en nu al vier keer gekroond. "Dit seizoen was moeilijker dan het van buitenaf lijkt. In het begin van het seizoen hadden we het behoorlijk moeilijk, en je kunt je als buitenstaander niet voorstellen hoeveel werk in mijn comeback schuilt. Ook mentaal. Dat boegeroep dat ik op het podium kreeg dit seizoen: dat verdiende ik niet. Maar het deed me toch iets."

Genadeloze vlerk

Ook dat was het seizoen van Vettel: werd hij drie jaar geleden alom bejubeld en bewierookt bij zijn eerste titel, dan lijkt hij vandaag bij het neutrale publiek meer tegen- dan medestanders te hebben. Omdat succes went, maar ook omdat hij zich dit seizoen van een minder onschuldige kant liet zien toen hij ploegmaat Webber in Maleisië tegen alle afspraken in voorbij ging.

Het brave jongetje was plots een genadeloze vlerk, zelfs een egoïst. En wat Vettel vooral ten laste wordt gelegd: dat Red Bull te zwaar lobbyde bij Pirelli en Bernie Ecclestone om halverwege het seizoen de banden van vorig jaar weer mee te brengen. Banden die Vettel en zijn Red Bull in de tweede seizoenshelft vleugels bezorgden.

Het zijn argumenten die steek houden, maar ze doen afbreuk aan het krediet dat Vettel verdient. Helemaal ten onrechte. Alonso was ook wel wereldkampioen geworden met deze Red Bull RB9, net als Hamilton. Maar Webber niet, en middenmoters als Maldonado helemaal niet. Sebastian Vettel heeft het allemaal. Snel als het moet, genadeloos en scherp in duels, foutloos in lange, snelle stints. En vooral altijd even gretig en enthousiast.

Hij had het gisteren rustig aan kunnen doen omdat al vroeg in de race duidelijk werd dat Alonso niet zou scoren, en de titel daarmee automatisch binnen was. Maar in plaats daarvan ging Vettel voluit. Tot twee keer toe moest zijn ingenieur hem smeken om trager te rijden en zijn auto te sparen.

Met zijn vierde titel staat Vettel nu in een heel bijzondere galerie, waar naast hem alleen plaats is voor Alain Prost (4), Juan Manuel Fangio (5) en recordhouder Michael Schumacher (7).

Hoe belangrijk dat nu is, vier keer wereldkampioen? "Ik weet het zelf nog niet. Misschien ben ik nog te jong om dit in te schatten. Ik zeg altijd dat cijfers niet zo belangrijk zijn voor mij, maar hier ben ik echt heel trots op."

uitslag gp van india

1.S. Vettel1u31:12.187

2.N. Rosberg 29.823

3.R. Grosjean 39.892

4.F. Massa 41.692

5.S. Pérez 43.829

wk-stand

1.Sebastian Vettel (Dui)322

2.Fernando Alonso (Spa)207

3.Kimi Räikkönen (Fin)183

4.Lewis Hamilton (GB)169

5.Mark Webber (Aus)148