Direct naar artikelinhoud

Doel 1 en 2 blijven tien jaar langer open

Kerncentrales Doel 1 en 2 blijven tien jaar langer open dan gepland. De regering heeft gisteren in extremis een deal gesloten met uitbater Electrabel.

Ten laatste gisteravond om middernacht moest de federale regering een akkoord hebben met de uitbater van de kerncentrales over de levensduurverlenging tot 2025. Anders moesten de twee reactoren sluiten na de komende winter. Zo staat het in de wet.

Rond halfelf gisteravond kwam er witte rook. Wat er precies afgesproken is, wilden de betrokken partijen niet zeggen. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) en premier Charles Michel (MR) organiseren deze ochtend een persconferentie waarin ze meer uitleg willen geven.

Stroombevoorrading

Marghem heeft ook veel uit te leggen. In de eerste plaats moet ze met harde bewijzen komen dat de twee kerncentrales onontbeerlijk zijn voor onze stroombevoorrading. Toen de 'scheurtjescentrales' in de zomer van 2012 werden stilgegelegd stevenden we zonder Doel 1 en 2 in de winter af op stroomtekorten. Maar de twee scheurtjescentrales zijn ondertussen weer veilig verklaard. Ze kunnen heropstarten. Groen-fractieleider Kristof Calvo: "Het feit dat de regering alsnog doorzet met de levensduurverlenging toont dat het om een ideologische keuze voor kernenergie gaat."

De oppositiepartijen Groen en sp.a eisen de sluiting van Doel 1 en 2. Om meer ruimte over te laten voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie op de stroommarkt.

Daarnaast is het ook de vraag wat er met de nucleaire heffing gebeurt. Die belasting zit mee in de deal. In de zomervakantie sloot Marghem al een akkoord met Electrabel over Doel 1 en 2. In ruil voor een belastingverlaging zouden de centrales langer openblijven. Het energiebedrijf zelf zou 700 miljoen euro investeren in een update van de installaties.

Maar de toegevingen van Marghem stootten op een njet van de regeringspartners. Die vonden dat de liberale minister zich liet rollen bij de onderhandelingen. De nucleaire heffing op kerncentrales daalde veel te veel volgens hen. In de meerjarenbegroting werd uitgegaan van een jaarlijkse inkomst van 150 miljoen euro. Daar kwam Marghem niet meer aan. De onderhandelingen met Electrabel moesten daarom overgedaan worden.

Het is afwachten of het nieuw akkoord veel verandert aan de heffing op de kerncentrales. Electrabel klaagt al jaren dat het bedrijf te zwaar belast wordt.