Direct naar artikelinhoud

Lobbymachine werkgevers draait op volle toeren

Net nu de federale regering op zoek is naar extra inkomsten, regent het onheilspellende berichten over een dreigend vertrek van topbedrijven uit België. Gisteren was het de beurt aan Amcham, de Amerikaanse kamer van koophandel in ons land, om alarm te slaan. De Amerikaanse multinationale groepen dreigen activiteiten uit België terug te trekken als de Kamer een van de besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo niet bijstuurt. Het gaat om een verstrenging van de kapitaalregels voor zogeheten coördinatiecentra, schrijft De Tijd.

Een grote meerderheid van de Belgische bedrijven is van plan haar investeringsbeleid te veranderen door de extra belastingen, waarschuwde consultant Deloitte al op valentijnsdag.

Ook topman Rudi Thomaes van werkgeversorganisatie VBO waarschuwde in enkele kranten voor een vertrek van grote bedrijven, al raakte die boodschap ondergesneeuwd door de heisa over zijn uitspraak over golfabonnementen.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka laat zich evenmin onbetuigd. Een indexsprong levert jobs op en is de beste garantie op relance, was de boodschap begin deze week. Kmo-organisatie Unizo wist dan weer dat één op de vier Vlaamse kmo's overweegt ons land te verlaten uit onvrede met het belastingklimaat, zo werd via Het Laatste Nieuws bekendgemaakt.

Is het toeval dat de oproepen van de werkgeversorganisaties elkaar naadloos opvolgen? Rudi Thomaes zegt van wel. "Er zit zeker geen tactiek achter. Het is echter een vaststelling dat die dreiging er echt is. Dat merk ik op, en de andere werkgeversfederaties net zo. En als die dreiging er is, kunnen we niet blijven zwijgen."